Viikon 40 ja 41 kuva:

Messier 57
Planetary Nebulae M57, clear filter

Messier57. Kuvan otti Harri Hyvönen kotiasunnossaan Palokassa, josta kauko-ohjattiin
Nyrölän kuvauslaitteistoa ja Meade-teleskooppia.

Messier 57 on hyvin tunnettu planetaarinen sumu Lyyran tähdistössä. Kuvassa ei laadullisesti ole mitään ihmeellistä, mutta se on ainutlaatuinen lajissaan, koska on ensimmäinen Nyrölän Observatoriossa otettu kuva, jolloin itse kuvaaja on istunut kotonaan mukavassa lepotuolissa. Harri kommentoi kuvaa seuraavasti:

"Testasimme viime yönä Arton kanssa Nyrölän laitteiden kaukokäyttöä ja lupaavalta ainakin alku näyttää.... Hieman on vielä tietysti viilaamista, mutta testi ainakin todisti että homma onnistuu. Kaukokäytössä kirjoitetaan valikkoon haluttuun kohteen nimi kuten M 57, jonka jälkeen ohjelma hakee ko. kohteen koordinaatit ja kääntää putken. Sen jälkeen se ottaa 20 sekunnin kuvan ja vertaa kuvasta löytyviä tähtiä tähtiluetteloon ja jos löytää sopivat tähdet, matsaa kohdistuksen niiden mukaan ja kalibroi kaukoputken, sekä keskittää kohteen kuvan keskelle, jonka jälkeen ottaa kuvan kaukokäyttäjän ilmoittamalla valotusajalla ja suodattimella. Kaikki siis täysin automaattisesti. "

Kuva otettiin Nyrölän tähtitornilla 30 .9.2001 Siriuksen 16-tuumaisella Meade-teleskoopilla, ja digitaalisella ST-7E CCD-kameralla.

Aikaisempien viikkojen kuvia


Takaisin Siriuksen kotisivulle