Viikon 27 kuva:

Säähavaintopallo
A drawing of weather observing balloon on the Jyvaskyla´s sky

Piirros: Kaukoputkihavainto:suurennus 83x Rihlaperän tähtitorni 29.06.2001 kello 04.40.

Säähavaintopalloja käytetään ilmakehän yläosan ja sääilmiöiden tutkimiseen. Jalo Ojanperä onnistui tekemään Siriuksen Rihlaperän tähtitornin kaukoputkella piirroshavainnon taivaalla leijuneesta säähavaintopallosta, alla hänen kommenttejaan tapahtumahetkestä:

"Sain aamuyöllä puhelinsoiton kello kolmen jälkeen taivaalla olevasta kirkkaasta valoilmiöstä. Nouseva aurinko valaisi kohteen upeasti ja aiemmasta vastaavasta havainnosta vuodelta 1969 totesin kyseessä olevan suuren säähavaintopallon.

Pallo oli korkealla taivaalla ja liikkui erittäin hitaasti. Noin viidentoista minuutin kuluttua se oli suoraan zenitissä ja näytti liikkuvan luoteesta kaakkoon. Soitin heti Luonetjärven sääasemalle jossa palloa ei oltu silloin vielä havaittu. Otin kohteesta muutaman valokuvan. Menin takaisin sänkyyn, asia jäi kuitenkin vaivaamaan mieltä, joten lähdin tutkimaan palloa Rihlaperän tähtitornin kaukoputkella. Pahaksi onneksi kamerasta loppui filmi, joten en saanut sitä putken läpi kuvatuksi.

Piti turvautua vanhaan hyvään konstiin ja tein pallosta piirroshavainnon. Pallon yksityiskohdat näkyivät selvästi kun sen pinnalla kimmellisi nousevan auringon kirkas valo. Läpinäkyvän pallon ympärillä näytti olevan jonkinlainen verkko jonka alareuna roikkui pallon pintaa alempana. Mitään sondia tai sen tapaista ei pallossa näyttänyt enää roikkuvan, joten se oli ilmeisesti irroitettu aiemmin tutkimuksia varten. Seurasin pallon kulkua kello puoli kuuteen asti sen lipuessa hitaasti kohti kaakkoa."

Aikaisempien viikkojen kuvia


Takaisin Siriuksen kotisivulle