Rihlaperä Observatory

Rihlaperän tähtitorni

Jyväskylän Siriuksen Rihlaperän tähtitorni on moderni harrastajaobservatorio Jyväskylässä. Nykyaikaiset havaintovälineet kuten tietokoneohjattu kaukoputki, ccd-kamera ja erikoissuodattimet mahdollistavat himmeidenkin kohteiden löytämisen valosaasteiselta kaupunkitaivaalta.

Rihlaperän tähtitornilla järjestetään joka vuosi tähtinäytäntöjä aina marraskuun alusta maaliskuun loppuun.


Telescopes

Kaukoputket

 • linssiputki 152/2063mm
 • linssiputki 100/1500 mm
 • Ross valokuvausteleskooppi  CCD kamera

  Tällä hetkellä tähtitornilla on käytössä ST-7E CCD-kamera, jonka pääasiallinen käyttöpaikka on syksystä 1999 lähtien Nyrölän tähtitornilla. Keväällä 1994 meillä oli testattavana ST-6 CCD-kamera, jolla otettuja kuvia löytyy CCD-sivulta.

  Tietokoneohjaus

  Tähtitornin erikoisuutena on tietokoneohjaus. Tietokoneen avulla kaukoputken kääntäminen kohteesta toiseen on helppoa ja vaivatonta. Kohteita löytyy omiksi tarpeiksi, noin 14.000 syvän taivaan kohdatta ja lisäksi Aurinko, Kuu ja kaikki planeetat.

  Järjestelmän sydämenä on lahjoituksena saatu IBM AT tietokone, joka väyläkortin avulla ohjaa kaukoputken sähkömoottoreita ja tarkkailee kaukoputken suuntaa. Komennot annetaan näppäimistöltä, joko lämpimästä huoneesta tai havaintotilan päätteeltä.


  Kartta tähtitornille


  Takaisin Siriuksen kotisivulle