Viikon 9 kuva:

Gammapurkaus GRB010222

Kuva: Arto Oksanen, Marko Moilanen, Harri Hyvönen, Risto Pasanen ja Petri Tikkanen, Nyrölä

Gammapurkaus 010222 havaittiin torstai aamuna 22.2.2001 BeppoSAX -röntgensatelliitin toimesta. Tämä purkaus oli voimakkain koskaan tämän satelliitin tekemistä löydöistä, ja olikin hyvin odotettavaa että tältä purkaukselta löytyisi vastike myös optisilla aallonpituuksilla. Näin kävikin ja vain neljä tuntia burstin satelliittipaikannuksesta ammattilaiset löysivät himmeän, noin 18 magnitudia olevan pisteen, joka varmistui gammapurkauksen optiseksi jälkihehkuksi. Tieto löydöstä välitettiin kansainvälisen havaintoverkon kautta havaitsijoille ympäri maailmaa, jossa myös Siriuksen jäsenet ovat mukana.

Löytöhetkellä Suomessa oli kuitenkin vielä päivä, ja burstin kuvaamiseen tulevana yönä valmistauduttiin alkuillasta myös Nyrölän tähtitornilla. Koska kohteen sijainti tiedettiin tarkasti, kaukoputki oli valmiiksi suunnattu kohteeseen jo ensimmäisten tähtien syttyessä taivaalle. Illan pimentyessä Nyrölässä aloitettiin kuvaussarja fotometrisen BVR suodattimien läpi ja hyvän sään vallitessa kuvauksia jatkettiin tunnin jaksoissa koko yö.

Käsittelyn jälkeen Nyrölässä otetuissa kuvissa näkyi selvästi gammapurkauksen optinen jälkihehku. Koska kuvat oli otettu ammattilaistenkin käyttämien standardisuodattimien läpi, mittaustuloksetkin olivat suoraan verrattavaissa ammattilaisten tekemiin havaintoihin. Myös yhteispohjoismainen NOT teleskooppi kuvasi kohdetta samaan aikaan. Nyrölän kirkkaushavainnot olivat hyvin lähellä ammattilaisten tekemiin mittauksiin verrattuna. Tämä oli myös ensimmäinen harrastajien tekemä fotometrisillä suodattimilla tekemä havainto, jossa burstin himmeneminen noin kahdeksan tunnin aikana on selvästi havaittavissa. Lisää tietoa tästä ja muista Nyrölässä havaituista bursteista löytyy Siriuksen GRB-sivulta.

Kuva otettiin Nyrölän tähtitornilla 22/23.2.2001 Siriuksen 16-tuumaisella Meade-teleskoopilla ja digitaalisella ST-7E CCD-kameralla. Värikuva muodostettiin fotometrisen BVR suodatinsarjan läpi otetuista sinisesta, vihreästä ja punaisesta valotuksesta.

Aikaisempien viikkojen kuvia


Takaisin Siriuksen kotisivulle