Viikon 7 kuva:

Nyrölän seeing vuonna 2000

Kaaviokuva: Marko Moilanen

Seeing arvoa käytetään mittamaan ilmakehän rauhallisuutta. Maapallon ilmakehä aiheuttaa kuviin häiriöitä, jotka näkyvät valmiissa kuvissa pienten yksityiskohtien katoamisena ja tähtien koon suurentumisena. Haittaa voidaan pienentää sijoittamalla tähtitorni mahdollisimman korkealle, jossa häiritsevää ilmamassaa on mahdollisimman vähän. Tästä syystä lähes kaikki ammattilaisen käyttämät jättiläiskaukoputket sijaitsevat korkeiden vuorten huipuilla. Korkeasta sijainnista ( yli 2000m ) on sekin hyöty, että lähes kaikki pilvet jäävät tähtitornin alapuolelle haittaamasta havaintojen tekoa.

Suomessa ei korkeita vuorenhuippuja ole ja täällä ollaankin paikallisen ilmaston armoilla. Ylläoleva kaavio esittää ilmakehän rauhallisuutta Nyrölän observatoriossa vuonna 2000. Kaavioon on koottu mittauksia kaikkiaan 19 eri yöltä. Alla olevat arvot kertovat kuvausyön ja vasemmalla on jokaisen yön kuvasta mitattu tähden koko kaarisekunneissa. Mitä pienempi arvo, sitä rauhallisempi ilmakehä on ollut kyseisenä yönä. Nyrölän keskimääräinen seeing on noin kolme kaarisekuntia.

Nyrölässä on käytössä myös aktiiviseen optiikkaan perustuva lisälaite, AO-7 jonka avulla voidaan paikallista seeingiä parantaa jonkin verran. Laitteella on päästy syksyllä 2000 parhaimmillaan jopa alle kahden kaarisekunnin erotuskykyyn. Katso kaavio.

Aikaisempien viikkojen kuvia


Takaisin Siriuksen kotisivulle