Viikon 6 kuva:

Komeetta McNaught - Hartley

Kuva: Arto Oksanen ja Harri Hyvönen, Nyrölä

Komeetta McNaught - Hartley on tällä hetkellä näkyvissä matalalla aamutaivaalla. Sen näkyvyys Suomessa kuitenkin paranee helmi - maaliskuun aikana, vaikka se samalla himmeneekin hiukan. Maaliskuun lopussa aikana komeetta näkyy taivaalla koko yön. Komeetta on tällä hetkellä Vaa´an tähtikuviossa. Ylläolevassa kuvassa sen kirkkaus on noin 8 magnitudia ja korkeus horisontista vain noin viisitoista astetta. Katso myös V-filtterin läpi tehty animaatio komeetan liikkumisesta (300kt). Animaatiossa on kymmenen kuvaa puolen tunnin ajalta.

Tähdet ovat venyneet viiruiksi komeetan liikkuessa valotuksen aikana ja teleskoopin seuratessa sen liikettä. Kuvan kokonaisvalotusaika on noin kymmenen minuuttia. Komeetan päiväkohtaiset koordinaatit voi käydä tarkistamassa NASAn komeettasivulta.

Nyrölä on mukana myös NASAn järjestämässä Small Telescope Science Program -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on koota mahdollisimman paljon havaintoja komeetta Tempel 1:sta.

Kuva otettiin Nyrölän tähtitornilla 3.2.2001 Siriuksen 16-tuumaisella Meade-teleskoopilla ja digitaalisella ST-7E CCD-kameralla. Värikuva muodostetiin fotometrisen BVR-suodatinsarjan läpi otetuista sinisestä, vihreästä ja punaisesta valotuksesta.

Aikaisempien viikkojen kuvia


Takaisin Siriuksen kotisivulle