Viikon 4 kuva:

Spiraaligalaksi Messier 63

Kuva: Marko Moilanen, Nyrölä

Messier 63 on suuri spiraaligalaksi Ajokoirien tähdistössä. Galaksissa on erittäin runsaasti spiraahaaroja, ja se tunnetaan harrastajien keskuudessa myös "Sunflower galaksina" sen hieman auringonkukkaa muistuttavasta ulkonäöstä johtuen. Galaksin etäisyys meistä on noin 30 miljoonaa valovuotta.

Kuvauksessa käytettiin LRGB-tekniikkaa, jossa kohde kuvataan kolmen erilaisen värisuodattimen läpi (sininen, vihreä ja punainen) ja myös ilman suodatinta. Tämä mahdollistaa lyhyemmät valotusajat RGB tekniikkaan verrattuna. Tästä huolimatta ylläolevan kuvan kokonaisvalotusaika on yli tunti. Välttämättömien CCD:n korjauskuvien kanssa tähän yhteen kuvaan on vaadittu lähes 50 erillistä valotusta!

Myös 8 metrinen Subaru-teleskooppi on kuvannut kohdetta. Tämän japanilaisen jättiläisteleskoopin ottaman kuvan löydät täältä

Kuva otettiin Nyrölän tähtitornilla 20.1.2001 Siriuksen 16-tuumaisella Meade-teleskoopilla ja digitaalisella ST-7E CCD-kameralla. Värikuva muodostetiin fotometrisen BVR-suodatinsarjan läpi otetuista sinisestä, vihreästä ja punaisesta valotuksesta.

Aikaisempien viikkojen kuvia


Takaisin Siriuksen kotisivulle