Viikon 3 kuva:

Jupiterin pyöriminen

Kuva: Marko Moilanen, Nyrölä

Jättiläisplaneetta http://www.ursa.fi/kosmos/j/jupiter.htmlJupiter on ollut taivaalla hyvin havaittavissa loppusyksyn ja kuluneen talven aikana. Planeetan pyörähdysaika on vain noin kymmenen tuntia, joten kaukoputkella seurattuna pyöriminen on havaittavissa hyvinkin lyhyen ajan kuluessa. Jo 5 - 10 minuutissa pyöriminen näkyy selvästi.

Yllä oleva animaatio on kooste kahdestakymmenestä kuvasta, jotka otettiin noin kahden ja puolen tunnin aikana ja noin kahdeksan minuutin välein. Mielenkiintoisin yksityiskohta on Ion varjo, joka vaeltaa Jupiterin pinnalla. Ylävasemmalla näkyy Ganymedes, joka häviää Jupiterin varjon taakse. Ion varjosta voi myös päätellä Auringon sijainnin. Säätila kuvaushetkellä oli hyvin huono: Kuu paistoi, ilmakehä oli rauhaton ja yli puolet näistä kuvista on otettu pilvien läpi.

Kuvat otettiin Nyrölän tähtitornilla 11.1.2001 kello 18.00 - 20.17 Siriuksen 16-tuumaisella Meade-teleskoopilla ja digitaalisella ST-7E CCD-kameralla. Planeetan kuvaukseen käytettiin fotometrisen BVR-suodatinsarjan punaista suodatinta.

Aikaisempien viikkojen kuvia


Takaisin Siriuksen kotisivulle