Bishopin Rengas

Ulkonäkö ja esiintyminen

Bishopin rengas on melko laaja valokiekko Auringon ympärillä. Sen sisäosa eli aureola on valkea tai sinertävä. Reunoiltaan Bishopin rengas punertava tai rusehtava. Valokiekko on reunoiltaan melko epämääräinen ja hankalasti taustataivaasta erottuva, ellei taivas ole muuten täysin puhdas. Bishopin rengas on halkaisijaltaan luokkaa 20–30°. Luonteeltaan Bishopin rengas on suurikokoinen kehä.

Erikoistapauksia

Bishopin rengas voi näkyä myös Kuulla, mutta on paljon heikompi ja näkyy lähinnä pitempään valotetuissa kuvissa.

Lisää kuvia

  • Ei lisäkuvia

Havaintoniksejä

Bishopin rengaan näkeminen vaatii Auringon peittämistä jonkin esteen taakse. Kupera peili auttaa epämääräisen renkaan hahmottamista taivaalta.

Ilmiön syntytapa

Ks. myös kehien syntytapa.

Bishopin rengas syntyy valon sirotessa ilmakehässä olevista pienehköistä vulkaanista tuhkahiukkasista. Hiukkasten koko on 1 mikrometrin (0,001 mm) luokkaa.

Osuessaan ilmassa leijuvaan hiukkaseen valon tasainen aaltorintama taipuu hiukkasen takana pallomaisiksi rintamiksi, jotka interferoivat keskenään, tietyillä kulmilla vahvistaen ja toisilla kulmilla heikentäen toisiaan. Koska sironnassa valon kulkusuunta muuttuu, näemme sironnutta valoa alkuperäisen valolähteen ympärillä. Heikentävän ja vahvistavan interferenssin vyöhykkeet muodostavat valonlähdeen ympärille pyöreitä vyöhykkeitä.


Kuva: Les Cowley, http://www.atoptics.co.uk/

Koska pitempiaaltoinen punainen valo taipuu sironnassa sinistä enemmän, punainen vyöhyke on kehässä aina ulkoreunalla. Värit ovat ulommissa vyöhykkeissä samassa järjestyksessä, mutta näkyvät ulompana aina sisempiä himmeämpinä. Värien mennessä voimakkaasti päällekkäin aureolassa, kehä näyttää valkealta.

Pilvipisaroita, jääkiteitä ja siitepölyhiukkasia pienemmät tuhkahiukkaset aiheuttavat suurempikokoisen kehän taivaalle.

Sironnan aiheuttamien hiukkasten koko vaihtelee jonkin verran ja näin syntyy erikokoisia kehiä, jotka menevät osittain päällekkäin, ja näin Bishopin rengas näyttää värittömämmästä ja epäterävämmältä.

Vastaavat ilmiöt

Ilmiön erikoistapauksia tai sukulaisilmiötä:

  • Kehä
  • Aureola
  • Siitepölykehä
  • Glooria
  • Väripilvet
  • Tulivuoriruskot
  • Tuhkanauhat

Viitteitä