Allunan ohjeet

Etusivu | Havaintolaitteet

Allunan peruskäyttö

Tämä ohje opastaa Allunan kuvauskäytön perusasiat. Lisää tietoa löytyy huoltorakennuksessa olevista manuaaleista ja internetistä.

Luo ensin yleiskatsaus ja tarkista, että kaikki näyttää olevan kunnossa. Talvella poista lumi kuvun katolta ennen kuvun avausta. Avaa seinällä olevan ohjeen mukaan ensin yläluukku, sitten alaluukku. Riittää, kun yläluukun siirtorullat ovat kuvun sauman kohdalla.

Jalustaan kytketään virta keinukytkimestä. Vaihda Mount Power asentoon I.

Poista pää- ja apupeilin suojat, sekä myös etsimen suojatulpat.

Tietokone päälle, jos se ei vielä ole. Jos tietokone on päällä, niin kannessa näkyy valaistu sininen rengas. Virtakytkin on takana tietokoneen oikealla sivulla oleva nappimainen keinukytkin. Tietokone on peltisessä alalaatikossa sen alaosassa, joka aukeaa painamalla luukun keskeltä. Kameran harmaa USB-kaapeli pitää olla kytkettynä tietokoneen oikealla reunalla olevaan liittimeen.

Tarkista myös, että kameran virtajohto on kytketty.

Käytettävät ohjelmat ovat: MaxIm DL 5 ja The SkyX Pro

Käynnistä MaxIm DL 5 ja valitse kameran ohjausikkuna ikonista, joka löytyy Process-sanan alta. Kuvakaappauksessa nuoli osoittaa kohdan.

'Camera' 1 on kuvaava kamera ja 'Camera 2' on seurantakamera. Käynnistä puhallin. Valitse: Setup >> Setup Camera >> Advanced >> Enable Fan >> OK >> OK.

Paina Connect yläoikealla. Kamera on nyt valmis.

Camera Control -ikkunasta valitse Setup. Paina Camera 1 -alueen Cooler-nappia ja valitse haluttu lämpötila. Sopiva arvo on esim. -20oC. Vahvista tämä painamalla oikealta Coolers on.

Ikkunan alaosasta voit seurata kennon jäähtymistä, joka kestää noin pari minuuttia.

Käynnistä TheSkyX Pro.

Karttanäkymä avautuu valitsemalla yläriviltä Telescope / Connect.

Jos kaukoputki ilmoittaa, että se ei ole kotiasennossa eli ”not Homed”, niin vastaa ” yes”. Kaksi tuplapiippausta kertoo asennon muutoksen onnistuneen.

Jos vasemman reunan valikkoalue ei ole avoinna, saa sen näkyviin Telescope >> Telescope Connect.

Keltainen ympyrä kartassa näyttää kaukoputken ja kameran suunnan.

Kuvattava kohde valitaan osoittamalla kartasta hiirellä ja painamalla hiiren vasenta nappia, josta päästään valikkoon. Vaihtoehtoisesti voidaan kohteen nimi kirjoittaa oikealla ylhäällä olevaan 'Search for' -ikkunaan.

Tarkasta, että kamera pääsee liikkumaan vapaasti, poista tikkaat ja henkilöt liikeradalta. Kamera siirtyy kohteeseen hiiren oikean napin valinnasta Slew. Meridiaanin ohituksen yhteydessä kaukoputki saattaa pyörähtää ympäri.

Palaa ohjelmaan MaxIm DL.

Valitse vasemmalta ylhäältä Expose. Tee seuraavaksi hakemisto kuville tiedostopolkuun C:\CCD-kuvat\...

Nimeä se ajankohdan mukaan tyyliin 2014_10_26. Käytä päivämääränä alkuillan vuorokauden numeroa. Jos kuvaajia on useampia, niin hakemiston alle voi tehdä kuvaajakohtaisia alihakemistoja. Alihakemistoja voi myös käyttää, jos haluaa ryhmitellä kuvat kohteiden mukaan.

Valitse oikeassa reunassa oleva Autosave -asetus. Tämän jälkeen paina Options >> valitse No Calibration ja Simple AutoDark.

Anna kuville tallennuspolku: Set Image Save Path (kuvassa sinisenä). Hakemisto löytyy levyltä kansiosta C:\CCD-kuvat\...

Nimeä kuvasi ymmärrettävästi, ks. Autosave Filename.

Valitse valotukset, suodattimet, tiedoston Suffix (esim. suodattimen tunnus), valotuksen Binning ja valotusten määrä Repeat valintamatriisista.

Valitse Apply >> OK >> Start.

Aloita kuvaus. Tarkista kuvien tallentuminen.

Kuvauksen lopettaminen

Kuvauksen lopetus tehdään pääosin samoin kuin aloitus mutta päinvastaisessa järjestyksessä.

Kuvauksen lopetus tehdään pääosin samoin kuin aloitus mutta päinvastaisessa järjestyksessä. Camera Control / Setup >> Cooler >> Off

Paina Warm Up – odota hetki, että kenno lämpiää

Set Up >> Disconnect

Pysäytä tuuletin: Setup Camera >> Advanced >> Enable Fan ruksi pois >> OK.

Disconnect >> Connect >> Disconnect (tarkistetaan)

TheSkyX Pro Vasen ikkuna: Shut Down >> avautuvasta valikosta Park.

Kaukoputki siirtyy Park-asentoon. Sammuta jalustasta virta. Sulje ohjelmat.

Ota kuvasi talteen.

Laita peili- ja linssisuojat paikalleen, peitä putki, sähköt pois jalustasta. Tietokone saa jäädä päälle.

Kirjaa käyntisi tornissa olevaan päiväkirjaan, jos siellä sellainen on. Kirjaa, jos olet säätänyt kameran fokusta (alkulukema, loppulukema, putken lämpötila). Kirjaa myös havaitsemasi ongelmat, puutteet ja toiveet.

Jätä torni siistiin kuntoon.

Luukku seinällä olevan ohjeen mukaan kiinni. Lukitse torni.

Yleistä, pelisäännöt

Kaukoputki ja torni on saatu aikaan ursalaisten yhteisin ponnistuksin, joten yhteisten laitteiden käytössä noudatetaan koko jäsenkuntaa hyödyttäviä käytäntöjä. Lähtökohtaisesti kaikki otetut raakakuvat ovat kaikkien ursalaisten käytettävissä. Hyvään tapaan kuuluu, että liität luomaasi kuvakansioon tekstitiedon kuvaajasta/kuvaustiimistä ja kuvaamistasi kohteista. Jätä siis kuvaamasi kuvat tietokoneelle, mutta ota itsellesi välittömästi kuvistasi kopiot muistitikulle. Tähtikalliolla on laitteita tuhoutunut ja tietoa kadonnut sähkökatkojen, laiterikkojen ja ukkosvahinkojen johdosta. Poista kuitenkin epäonnistuneet ja tarpeettomat kuvat, joita otit kohteen etsinnässä ja fokuksen haussa.

Ursalaiset saavat siis vapaasti katsoa ja käyttää ottamiasi kuvia. Jos julkistat muiden ottaman kuvan, niin kuvan yhteydessä pitää mainita kuvan ottaja. Jos kuvan ottajaa ei tunneta, niin kuva pitää mainita tuntemattoman kuvaajan otokseksi. Lopputulos, jonka luot kuvia pinoamalla ja muilla tavoin käsittelemällä, on käsittelijänsä oma tuotos, johon tekijällä on yksinomainen tekijänoikeus. Muiden valottamista kuvista tehdyn koosteen julkaisun yhteydessä on kuitenkin aina ilmoitettava kuvien alkuperäinen ottaja.

(Tämä on kirjoitettu osin itse pohtien, osin muistellen foorumilla käytyjä keskusteluja. Asia vaatii vielä lisää käsittelyä. Samoin kuvien saattaminen helposti kaikkien saataville.)

Hannu Määttänen