Kaukoputken polttotasolta kuvaaminen

< Reppuselässä kuvaaminen (Piggyback) | Kuvausopas | Afokaalinen kuvaus >

Kaukoputken polttotasolta kuvaaminen on ehkä yleisin kuvaamisen muoto. Tässä menetelmässä kameran sensori asetetaan suoraan kaukoputken polttotasolle, jolloin kaukoputken muodostama kuva piirtyy kameran sensorille. Käytännössä tämä mekanismi vastaa kameraobjektiivilla kuvaamista, tavat vain on totuttu erottamaan toisistaan. Kaukoputki toimii kameran objektiivin tavoin. Tarkennus tapahtuu kaukoputken fokusointilaitetta käyttäen. Systeemin valovoima ja polttoväli määräytyvät käytetyn kaukoputken mukaan.

Yleisin tapa kiinnittää kamera kaukoputkeen on käyttää T2-adapteria. Monet CCD-kamerat on varustettu T2-kierteellä, johon voidaan kiinnittää T2-nokkapala (nosepiece), mikä avulla T2-kierteellä varustettu kamera saadaan kiinni kaukoputken tarkennuslaitteeseen. Näitä on saatavilla niin 2" kuin 1,25" tarkennuslaitteisiin. Digitaalista järjestelmäkameraa käyttävien on lisäksi hankittava soviterengas T2-kierteestä kamerakohtaiseen bajonettikiinnitykseen.

Kaukoputkella kuvaamisen problematiikkaan kuten kuvausvirheiden hallintaan palataan myöhemmin tässä oppaassa tarkemmin.

Kuvakenttä ja resoluutio

Kaukoputken ja kameran yhdistelmä tuottaa kuvan, jonka näkökenttä riippuu kaukoputken polttovälistä ja käytetyn kameran sensorin koosta. Kuvakenttä saadaan laskemalla kaavasta

FOV = 3438 arcmin * d / fl

jossa FOV on kameran näkökenttä kaariminuutteina, d sensorin sivun mitta ja fl kaukoputken polttoväli. Näkökenttä on laskettava kameran sensorin molemmille sivuille erikseen tai sitten diagonaalin mitan mukaan.