Kiintea Jalusta

< Tähtikuvauksen muotoja | Kuvausopas | Reppuselässä kuvaaminen (Piggyback) >


Kuvauskalusto kuunvalossa. Taustalla Perseus.

Tähtivalokuvauksen ehkä helpoin muoto on yksinkertaisesti kiinnittää kamera kiinteälle jalustalle ja käyttää kameran omaa objektiivia kuvaamiseen. Tämä tapa soveltuu erityisesti laajakulmaobjektiiveille. Nopealla objektiivilla saa varsin hyviä kuvia tähdistöistä. Pisin valotusaika, joka on käytettävissä kiinteältä jalustalta määräytyy objektiivin polttovälin mukaan. Mitä lyhyempi polttoväli on käytettävissä, sitä pidempään voi paikallaan olevalla kameralla valottaa. Sopivia kuvauskohteita on tähdistöt, kirkkaat komeetat, meteoriparvet, revontulet, pimennyssarjat jne. Mahdollisuudet on monet ja kuvauskalusto on äärimmäisen helppo ottaa mukaan pimeämmille havaintopaikoille.

Tähtien näennäisestä liikkeestä saa myös hyvin mielenkiintoisia valokuvia pitkillä valotusajoilla. Tällaiset sitkeästi pitkän valotetut viirukuvat (Star Trail) voivat olla hyvinkin esteettisiä, varsinkin jos kuva on otettu taivaan napaa kohti. Digitaalikameroilla pitkiä viirukuvia voi luoda huonoissakin olosuhteissa, esim kuun ollessa taivaalla. Useita lyhyitä valotuksia voidaan yhdistää lähes rajattomasti ja näin saada kuviin hyvin pitkät viirut.

Kiinteältä jalustalta kuvatessa laajakulmaisella objektiiveilla, kuviin on helppo saada mukaan joku aihe kotiplaneetaltamme. Kuvan esteettisyyttä ja arvoa nostaa merkittävästi, jos tähtitaivasta vasten kuvastuu joku mielenkiintoinen silhuetti maisemasta tai kuvassa on muuten mielenkiintoa herättäviä elementtejä, kuten vesistöjä tai ihmisiä.