How Many Stars?

IYA 2009 -projektit

How Many Stars? on itävaltaisen Kuffner-Sterwarte -yhdistyksen ja Thüringer Landessternwarte Tautenburg -observatorion organisoima valosaasteen arviontiprojekti, joka kuuluu kansainvälisen tähtitieteen vuoden kulmakiviohjelmien havaintoprojekteihin.

Kampanja on käynnissä koko vuoden 2009 ajan. Havainnot ovat vuorokaudenajasta riippumattomia.

Projektin perushavaintomenetelmänä on arvioida Pienen karhun tähdistössä (pohjoiset leveysasteet) tai Orionin vyössä (eteläiset leveysasteet) näkyviä tähtiä ja valita näkymää vastaava magnitudilukema vertailutähtikartasta.

Projektissa on mahdollisuus myös käyttää PC-mikron (Windows NT, 2000, XP) USB-porttiin liitettävää noin 100 euron hintaista valoisuusmittaria. Tästä tarkemmin projektin omilla sivuilla.

Ks. myös


Havainnot

Havainnot tehdään seuraavasti:

1. Valitse selkeä sää ja kuuton taivas. Vältä havaintopaikalla suoraa häikäisyä esim. katuvaloista silmiin. Anna silmän tottua pimeään ennen havaintoa. Käytä karttojen tai muistiinpanojen valaisemiseen vain hyvin himmeää punaista valoa.

2. Katso Pienen karhun tähdistöä ja vertaa näkymää oheisiin karttoihin. Valitse tilannetta parhaiten vastaava kuva. Magnitudilukema on kartan vasemmassa yläkulmassa.

3. Laita muistiin havaintoaika (päivämäärä ja kellonaika) ja -paikka.

4. Raportoi havaintosi projektin sivuille. Havaintopaikan koordinaatit voit selvittää havaintolomakkeella olevalla GoogleMaps-linkillä.