The Great World Wide Star Count

IYA 2009 -projektit

The Great World Wide Star Count on amerikkalaisen yliopistoyhtymän UCAR:in (University Corporation of Atmospheric Reserch) organisoima yleisön tiedprojekti valosaasteen arviomiseksi. Se kuuluu kansainvälisen tähtitieteen vuoden kulmakiviohjelmien havaintoprojekteihin.

Kampanja toteutetaan 9.–23.10.2009.

Projektin perushavaintomenetelmänä on arvioida Joutsenen (pohjoiset leveysasteet) tai Jousimiehen tähdistössä (eteläiset leveysasteet) näkyviä tähtiä ja valita näkymää vastaava magnitudilukema vertailutähtikartasta.

Ks. myös


Visuaalihavainnot

Havainnot tehdään seuraavasti:

1. Selvitä havaintopaikkasi koordinaatit (leveys- ja pituusaste). Käytä apunasi GPS-laitetta tai jotain verkon karttapalvelua. Jos pystyt löytämään paikan myöhemmin kartalta, voit selivttää tiedon havainnon jälkeenkin. Ks. myös myrskybongausjaoston ohjeita koordinaattien selvittämisestä.

2. Havaitse Joutsenen tähdistöä ja Kesäkolmion seutua vähintään tunti auringonlaskun jälkeen (noin klo 19.30–21.30 paikallista aikaa).

3. Vertaa näkymää oheisiin Kesäkolmion alueen karttoihin. Valitse tilannetta parhaiten vastaava kuva. Magnitudilukema on kartan vasemmassa yläkulmassa. Ota muistiin havaintoaika (päivämäärä ja kellonaika).

4. Raportoi havaintosi projektin sivuille.

Tuloksia voit tarkastella projektin karttasivuilta.