Talousasiat

Etusivu

Jaoston talous

Vetäjällä on vastuu jaoston taloudesta, toisaalta Ursa ei edellytä vetäjän laittavan omaa rahaa Ursalle tehtävään työhön. Eli oikeus kulukorvauksiin on ja tätä oikeutta kannattaa käyttää.

Talousarvio kannattaa suunnitella realistisesti. Toisaalta se ei ole mikään pennintarkka ohjesääntö. Syksyllä suunniteltua arviota pitäisi pyrkiä noudattamaan, koska yhdistys toimii suunnitellun talousarvioin puitteissa. Eli vähän tulee seurata menoja. Tämä koskee myös niitä vetäjiä, joilla on käytettävissään suoraan Ursan toimiston palvelut. Postitukset, faksit, kopiot yms. menevät tietenkin Ursan yhteisestä pussista.

Aina toimintaa ei voi ennakoida täysin. Saattaa tulla uusia ideoita tai vetäjä on voinut vaihtua ja uudella vetäjällä on tuoreita ideoita. Ennakoimattomia hankkeita varten on jaostotoimikunnalla yleensä hiukan määrärahaa, joten tällaisissa tapauksissa käännytään ensin jtk:n puoleen. Mikäli hanke on suuri tai jtk:lla ei ole rahaa, voidaan kysellä Ursan taloudenhoitajan mielipidettä ja tehdä sitten Ursan hallitukselle esitys. Tässäkin voivat jtk:n jäsenet auttaa.

Millaisia kuluja sitten korvataan? Yleensä perinteisen postin kulut, kansiot ym. konttoritavara on OK. Konttoritavaraa voi tilata myös Ursan kautta. Ursan toimistosta voidaan lähettää pyynnöstä ainakin kirjekuoria ja kopioida havaintolomakkeita.

Puhelinkulujakin voi laskuttaa, jos puhelut ovat perusteltuja. Korvattavista puheluista olisi syytä pitää kirjaa. Projekteihin ja julkaisutoimintaan liittyvät kulut ovat myös OK. Matkoihin ei yleensä rahaa myönnetä, ellei niitä ole hyväksytty jaoston talousarvioon, mutta toistaiseksi yleinen käytäntö on ollut, ettei niitä korvata. Pizza- ja hampurilaislaskuja on turha edes tyrkyttääkään, vetäjällä ei ole edustustiliä Ursassa :-)

Laskujen tilittäminen

Kulukorvauksien saamiseksi on tärkeää ottaa kuitit kaikista hankinnoista. Tositteiden yhteydessä on syytä olla selkeästi selitettynä, mikä jaoston kulut ovat kyseessä ja mikä on ollut käyttötarkoitus. Tositteet voi lähettää yksittäin tai isommiksi nipuiksi kerättynä. Nämä toimitetaan Ursaan osoitteella:

Ursa/Varainhoito
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki

Laskut voi tuoda myös Ursan toimistolle itse.

Maksettavat matkakorvaukset

Matkakorvauksiin on sellainen poikkeus, että pääsääntöisesti matkat Cygnukselle ja Tähtipäiville korvataan, mikäli vetäjä, apuvetäjä tai jaoston edustaja järjestää jaostonsa ohjelmaa tapahtumassa. Yleissääntönä on, että korvaus maksetaan julkisten kulkuneuvojen mukaan. Matkaliput on hyvä säilyttää kuitteina, vaikka ne eivät olekaan ihan välttämättömiä laskun liitteinä.

Nykyään matkakuluja on maksettu myös oman auton käytöstä. Korvausperiaatteena on suunnilleen todelliset polttoainekulut, ei lakisääteiset kilometrikorvaukset. Tällä hetkellä käytössä on kilometrikorvaus 15 snt/km.

Ohjelmaa järjestävät vetäjät ja apuvetäjät yleensä ovat vapautettuja tapahtumien osallistumismaksusta. Jaostotoimikunta ja paikallinen järjestäjä sopivat erikseen, mikäli esim. majoitus on vetäjille ilmainen. Aterioita ei yleensä korvata.

Ks. myös Matkalaskut