Kuvien valinta ja kohdistus

Kuvassa näkyy ohjelman aloitussivu johon on haettu jo käsiteltävät ruudut. Ensimmäisenä toimena onkin siis videoleikkeen/kuvatiedostojen hakeminen. Tämä tapahtuu painamalla Select-nappulaa (huomaa että kuvatiedostojen pitää olla pikselimääriltään samankokoisia) Ohjelman nykyinen versio tukee 6 eri tiedostomuotoa (avi,bmp,fit,jpg ja png). Ylläolevassa esimerkissä käsittelyssä on webkameralla ja K3CCDTools-ohjelmalla kaapattu avi-tiedosto jossa on 468 ruutua - määrän näkee ikkunan alaosassa olevasta statuspalkista.

Registaxissa on rajoitus käsiteltävän videotiedoston koolle. Raja on noin 2300 ruutua, jonka jälkeen Registax antaa virheilmoituksen "failed to decompress avi frame". Kannattaa siis kuvata enintään noin 2000-2200 ruudun mittaisia videopätkiä. Käsittelyyn voi ottaa kuitenkin maksimissaan 5000 ruutua kerrallaan, koska Registaxiin voi avata useamman tiedoston kerrallaan.

Jos kuitenkin tulee kuvattua yli 2300 ruutua, niin avi-tiedosto kannattaa pätkiä VirtualDubilla (www.virtualdub.org) lyhyemmiksi (alle 2300 ruudun) pätkiksi.

Ohjelmaan voidaan tuoda tässä vaiheessa myös ns. pimeäkuvat ja tasoituskuvat painamalla Flat/Dark-nappulaa. Saman painikkeen takana on myös toiminto jolla sarjasta pimeä/tasoituskuvia voidaan tehdä ns master dark/master flat. Tosin planeettakuvissa, jossa valotusajat ovat hyvin lyhyitä, näillä ei nähdäkseni ole juuri mitään vaikutusta. Toisin on syvän taivaan kuvissa, joissa pitkät valotusajan tuovat kuvaan erilaisia ccd-kennon virheitä. Pimeäkuvan vaikutusta on käsitelty enemmän toisessa artikkelissa.

Ohjelma huomaa kuvien lautausvaiheessa onko käsittelyssä väri vai mustavalkokuvat.

Tässä vaiheessa voit vielä tehdä valintaa mitä ruutuja otat mukaan käsittelyyn. Usein kannattaa tehdä harvennusta jo tässä vaiheessa (vaikka ohjelmakin osaa tehdä sitä), sillä kuvien käsittelyaika lyhenee mitä vähemmän kuvia on käsiteltävänä ja usein myös lopputulos on parempi jos huonoimpia otoksia karsitaan etukäteen. Ruksaa siis Framelist-painiketta (oikeassa alakulmassa) ja valitse listasta (joko hiirellä tai välilyöntinäppäimellä) huonoimmat - siis kohinaiset/tärähtäneet pois.

Työtilan oikeassa reunassa on muutamia toimintoja joista seuraavaksi hiukan selvitystä.

Quality

Kannattaa tarkistaa että Auto filter on ruksattuna (liittyy Quality estimate-määritykseen josta alempana lisää).

Additional

Interlaced voi olla ruksattuna jos on käytetty lomittelua kuvauksessa. Alignment tarkoittaa seuraavaa: kohdistukseen ja optimointiin käytetään vain valoisuuskanavaa ja värikuvia käsiteltäessä valoisuus tuotetaan yhdistelmästä RGB-värejä (joita tässä kohtaa vastaa abc). Voit painottaa esim. Mars-kuvissa punaista värikanavaa jossa on enemmän informaatiota. Bias subtract on tarkoitettu lähinnä kuviin jossa staattinen kohina tuottaa ongelmaa. Avi debayer on tarkoitettu webkameroille joissa on käytetty ns raw-moodia. Webkameroiden raw-tilasta osoitteessa: http://www.astrosurf.com/astrobond/ebrawe.htm

Tracking

Kannattaa tarkistaa että Track object ja Misalign warning on ruksattuna.

Alignment box (pixels) tarkoittaa sitä aluetta jolla ohjelma yrittää etsiä kuvasta kohtaa jonka mukaan yksittäiset ruudut kohdistetaan. Alue kannattaa olla sellainen että sille sattuu isoja kontrastieroja (esim.planeetan reuna, kuussa terminaattori). Alue kannattaa olla tarpeeksi suuri - mieluummin niin että kuvattava kohde mahtuu reilusti sen sisään. (: 1. kuvien valinta ja kohdistus:)

Valitse paras kuva referenssikuvaksi (selaa Frame list) , siis sellainen jossa näkyy eniten yksityiskohtia. Kohdista sitten (Alignment box) oikeaan kohtaan ja napsauta sitten hiiren vasemmalla napilla sopivasta kohdasta kuvaa. Tässä vaiheessa voit vielä valita yläpalkista kohdasta Quality estimate tavan millä tavalla ohjelma valikoi kuvia

Ehkä parhaaksi tavaksi on osoittautunut Human (joskaan suurta eroa näiden välillä en ole havainnut). Lowest quality-prosenttiluku tarkoittaa että laadultaan alle määrätyn prosenttiosuuden alittavia kuvia ei oteta mukaan käsittelyyn (oletuksena 80%). Eli mitä pienempi prosenttiluku on niin sitä huonompia kuvia käsitellään.

Rotate-nappulalla voit kompensoida kuvakentän pyörimistä kuvauksen aikana. Nappulan painamisen jälkeen sinun pitää valita ensimmäinen kohdistuspiste (esim. jokin tähti). Tämän jälkeen ohjelma tekee kohdistuksen (sama kuin painaisi normaalisti align-nappia). Kohdistuksen jälkeen pitää valita toinen kohdistuspiste (toinen tähti). Nyt tapahtuu toinen kohdistuskierros. Paina tämän jälkeen Limit-nappia ja etene normaalisti. Kohdistuspisteiden on syytä olla etäällä toisistaan ja niiden olisi hyvä olla sellaisia joilla on suuri kontrasti. Optimointivaiheessa huomaat että ohjelma yrittää pyörittää kuvia (tämä hidastaa toimintaa) Ohjelman tekijän mukaan tämä toiminto on vielä keskeneräinen. En ole juurikaan käyttänyt tätä toimintoa.

Paina nyt Align-nappulaa niin ohjelma tekee kuvien kohdistuksen.

Kuvien kohdistuksen jälkeen voit painaa Limit-nappulaa joka rajaa kuvien määrän mitä käytetään jatkossa optimointiin/pinoamiseen. Kuvan alla oleva liukukytkin määrää tämän - siis vasemmalla olevat kuvat tulevat mukaan (alla olevan kuvan mukaan siis 260/468).

Limit-nappulan painalluksen jälkeen pääset kuvien optimointisivulle.

Sisällysluettelo:

  1. Ohjelman esittely
  2. Kuvien valinta ja kohdistus
  3. Kuvien optimointi
  4. Kuvien pinoaminen
  5. Wavelet-suodatus
  6. Kuvien viimeistely