Registax3 - Opas Kuu- ja planeettakuvien käsittelyyn

RegiStax-ohjelma on monipuolinen työkalu tähtiharrastajalle, joka haluaa kuvankäsittelyn keinoin saada enemmän irti omista tähtikuvistaan. Erityisesti ohjelma on omiaan digitaalisten videoleikkeiden muokkaukseen, jotka on tuotettu webkameroilla tai digivideokameroilla. Myös yksittäisiä digikameroiden kuvia voidaan käsitellä tällä ohjelmalla. RegiStaxin avulla voidaan näistä videoleikkeiden sadoista yksittäisistä ruuduista koostaa kuva, joka on laadultaan ylivertainen yksittäiseen kuvaan verrattuna.

RegiStax-ohjelma ei suinkaan ole ainoa jolla tällaista kuvanparannusta voidaan tehdä. Muista ohjelmista mainittakoon esimerkiksi K3 CCD Tools (näiden ohjelmien uusimmat versiot eivät enää ole ilmaisia vaan niistä pitää maksaa pieni korvaus).

Oma polkuni kuvankäsittelyn saralla on kulkenut edellämainittujen ohjelmien kautta ja nyt siis olen päätynyt RegiStaxiin. Havaintojeni mukaan myös hyvin moni muu tähtiharrastaja on tullut samaan johtopäätökseen - eli ohjelmaa käytetään maailmalla varsin laajalti.

Seuraavilla sivuilla yritän selvittää ohjelman keskeisiä toimintoja esimerkkikuvasarjan avulla.

Sisällysluettelo

  1. Ohjelman esittely
  2. Kuvien valinta ja kohdistus
  3. Kuvien optimointi
  4. Kuvien pinoaminen
  5. Wavelet-suodatus
  6. Kuvien viimeistely

Linkki ohjelman tekijän kotisivulle: RegiStax
Viimeisin vakaa versio tätä kirjoitettaessa on 4.0.1.1.

Valitettavasti ohjelman 3-versiossa ei ole mukana samanlaista help-toimintoa kuin 2-versiossa, mutta pikaohjeen ohjelman käytöstä samoin kuin tarkemmat ohjetiedostot toiminnnoista (pdf-muodossa) voi hakea ohjelman lataussivulta.