Halot

Ursan halojaosto

Tervetuloa Ursan optisten ilmiöiden ryhmän haloilmiöiden wiki-sivuille. Tämä sivusto sisältää sekalaista ohjeistoa, linkkejä, artikkeleita sekä muuta aineistoa. Osa aineistoista löytyy ryhmän varsinaisilta kotisivuilta.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan optisten ilmiöiden harrastusryhmän halohavainto-ohjelmassa (eng. Finnish Halo Observers Network) kerätään, tulkitaan ja tutkitaan havaintoja ilmakehän haloista harrastusryhmän omilta havaitsijoiltaan ja muilta luonnon tarkkailijoilta. Ryhmässä on tehty myös alan tutkimusta ja hyvin merkittäviä löytöjä.

Ryhmän viestintäkanavana toimii sähköpostilista (ilmakeha-l ät ursa piste fi). Listalle kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen, jossa kysytään sähköpostiosoite ja nimeä.

Haloilmiöt olivat omana Ursan jaostonaan kesään 2009, jonka jälkeen ne resurssisyistä kuuluvat ilmakehän optisten ilmiöiden jaoston, sittemmin harrastusryhmän havainto-ohjelmaan.

Haloilmiö eli halo on taivaalla näkyvä valoilmiö, joka koostuu yhdestä tai useammasta valorenkaasta, -kaaresta tai -läiskästä, jotka syntyvät Auringon tai Kuun valon taittuessa tai heijastuessa ilmassa leijuvista pienistä jääkiteistä. Haloilmiö voi koostua siis useammasta eri halomuodosta, joita tunnetaan kuutisenkymmentä. Mikä tahansa riittävän kirkas valolähde voi synnyttää haloilmiön jos sopivia jääkiteitä on paikalla. Joskus halon voi nähdä myös hangella tai muulla pinnalla lojuvissa tai siihen kasvaneissa jääkiteissä.


Tämän sivuston päivittämiseen tarvitset salasanan. Saat sen ryhmän vastuuaktiiveilta (ilmakeha ät ursa.fi)