Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: A-J Punkka (prokyon_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.04.2012



Moi. Keskustelu on ollut vilkasta ja mielenkiintoista viime päivinä. Samalla on tullut selväksi, että työmäärästä riippumatta osalle porukasta TATSI-projekti ei ole todellinen vaihtoehto. Tässä kohdassa on vaan kylmästi myönnettävä, että aiempien vuosien win-win-asetelmaa ei enää pystytä kaikkien projekteihin osallistuneiden bongareiden kanssa rakentamaan. Toisaalta uudet projektit voivat hyvinkin luoda tämän tilanteen uusien havaitsijoiden kanssa.

Yksi mainitsemisen arvoinen ja projektin mielekkyyttä kohottava asia TATSIssa on sen tuottamien havaintojen avoimuus. Työn tulokset menevät nimittäin välittömästi koko tiedeyhteisön ja kaikkien verkon käyttäjien saataville Euroopan rajuilmatietokantaan (eswd.eu). Näillä havainnoilla voi siis tuoda oman kortensa suureen eurooppalaiseen rajuilmahavaintojen kekoon.

Tässä viestiketjussa oli myös runsaasti keskustelua säädatan vapautumisesta. Veikkaan, että sen myötä osalle Ursan projekteihin osallistujista tulee tarjolle ajallisesti ja paikallisesti riittävän tarkkaa tutkadataa bongausta varten. Lähivuosien näkymä IL-Ursa-yhteistyössä on siis todennäköisesti enemmänkin näivettyvä kuin laajeneva. Kuten Teemu taisi mainita, vapautuminen ei koske erikoistuotteita, joita ovat esimerkiksi raetuotteet tai hydroclass. Niinpä yhteistyötä tehtäneen tulevina vuosina varsinkin näitä erityistuotteita janoavien bongareiden kanssa.

Yleisellä tasolla yhteistyön jatkuminen edellyttää win-win-tilanteen jatkumista. Jos IL ei pysty jatkossa järjestämään ?palkaksi? bongareita kiinnostavaa dataa, yhteistyö näivettyy. Samoin käy, jos bongarit eivät enää raportoi Suomessa esiintyvistä rajuilmoista. Allekirjoittaneen (ja kenties IL:n muutenkin) panos IL-Ursa-yhteistyöhön roikkuu pitkälti sen varassa, onko yhteistyö meteorologiselta kannalta mielekästä. Sertifiointi saattaa avata tässä uusia mahdollisuuksia ja yhteistyömuotoja tulevina vuosina.

Vaikka pyysin aiemmassa viestissä kompromissiehdotuksia, niitä ei juuri esitetty. Senpä vuoksi ehdotamme itse kompromissiksi seuraavaa:

  1. Raehavaintoprojektin sivulla ei enää esitetä aluetutkakuvayhdistelmiä, mutta sen sijaan tutkakohtaiset puuskakuva-animaatiot. Animaatioissa ei kuitenkaan tule olemaan yhtä montaa kuvaa kuin vanhalla RaPu-sivulla. Lisäksi puuskakuvista ei ole arkistoa käytettävissä. Sivusto suljetaan syyskuussa ja talven aikana projektin jatkamisesta saatavat hyödyt punnitaan. Mikäli hyödyt todetaan marginaalisiksi, uutta projektia ei enää avata kesälle 2013.
  2. TATSI-projektisivulle luodaan yhteiskäyttötunnus kauden alkupuolelle. Kokeilujakson aikana kuka tahansa projekteissa mukana oleva voi käyttää näillä tunnareilla TATSI-dataa ilman eri velvoitteita. Yhteistunnus on käytössä kuukauden tai kunnes ukkoskausi saadaan kunnolla käyntiin. Kokeilujakson jälkeen on vielä mahdollista siirtyä mukaan TATSI-projektiin. TATSI-sivusto on TATSIin osallistujille auki ympäri vuoden. Allekirjoittanut selvittelee myös, saadaanko datavalikoimaa edelleen laajennettua.

Toivottavasti tämä ratkaisu auttaa win-win-asetelman löytymiseen mahdollisimman monen bongarin ja IL:n välillä. Koska RaPua seuraavan projektin tulevaisuus on enemmän kuin vaakalaudalla, rohkaisen kahden vaiheilla olevia bongareita testaamaan TATSIssa toimimista. Tähän mennessä TATSIin on jo ilmoittautunut edelliskesiä enemmän porukkaa, joten alku vaikuttaa lupaavalta.

A-J

--
Myrskybongausjaoston postituslista: myrskybongarit-l@ursa.fi
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/harrastus/harrastajat-verkossa/sahkopostilistat/jaostojen-sahkopostilistat.html
Listan www-arkisto: http://www-old.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html