Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Panu Lahtinen (pnuu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.04.2012



Moi,

Nyt kun muistan ja ehdin, niin laitetaanpas tästä yläsalamametsästyksestäkin postia listalle.

Viime kesänä oli ensimmäinen varsinainen havaintokausi projektin aikana, saaliiksi jäi yksi Mikkelistä kuvattu heikko yläsalama, jolle löytyi aika hyvä isäntäsalamaehdokaskin. Lisäksi jokunen mahdollinen yläsalama, joille ei löytynyt sopivaa salamapaikannusta.

Itselläni kausi meni harjoitellessa taivaskameran kanssa. Olen talven aikana tehnyt taas uutta versiota kuvaussoftastani, mutta sen ohjeistus on vielä totaalisen vaiheessa. Yritän saada aikaiseksi ohjeet ja ajoskriptin jossain välissä..

Mutta niin, projektista. Kiitoksia viime kaudella mukana olleille. Antti Mäkelä on ollut koko kuukauden työmatkoilla (tällä hetkellä Nepalissa), joten emme ole ehtineet palaveerata tarkemmin yksityiskohdista. Tarkoituksena on yrittää saada kuvatuksi yläsalamoita. Ilmatieteen laitokselta saadaan salamapaikannukset karttana, johon havaitsijoiden
"normaaleja" havaintopaikkoja on merkitty siten että paikasta on
uusimpaan salamapaikannukseen suuntajana. Taulukossa on myös nähtävillä muutama uusin paikannus etäisyyden, suunnan, salaman huippuvirran sekä tarkan aikaleiman kanssa.

Kuvauskalustona voi käyttää yhtä hyvin järkkäriä (mikäpä sen hienompaa kuin suuriresoluutioinen värikuva yläsalamasta!) kuin herkästä valvontakamerasta sekä tietokoneesta koostuvaa taivaskamerasysteemiä. Itselläni on käytössä Watec WAT-902H3 -valvontakamera, joka on todella herkkä mustavalkoinen valvontakamera. Näitä käytetään paljon meteorihavainnoissa, mm. Ursan tulipallotyöryhmässä. Lisäksi tarkoituksena on yrittää myös järkkärillä sopivan tilanteen osuessa kohdalle.

Ilmoittautuminen tapahtuu laittamalla Antille (antti.makela [ä] fmi.fi) sähköpostilla ilmaisu kiinnostuksesta, pääasiallisesta kuvausvälineestä (järkkäri, valvontakamera, molemmat, jokumuumikä) sekä todennäköisin paikka josta yrittää yläsalamoita kuvata (että saa nuo suuntalaskelmat näkyviin kartalle). Viime kauden tunnukset nollataan ja Antti avaa tunnuksia sitten ilmoittautumisten mukaan.

Antti on seuraavan kerran töissä Vapun jälkeen, ja laittaa varmaan tarkentavaa tietoa Finspriten omalle sähköpostilistalle. Tuolle listalle voi liittyä täältä:

http://www.ursa.fi/harrastus/harrastajat-verkossa/sahkopostilistat/jaostojen-sahkopostilistat.html

Samalla sivulla on linkki myöskin listan viestiarkistoon.

Projektilla on myös wiki-sivu, mutta se on ollut aika pitkään päivittämättä:

https://www.ursa.fi/wiki/Myrskybongaus/Yl%e4salamaprojekti

Itselläni on ollut kaikenlaista muuta puuhaa, joten tuon(kin) viimeistely on jäänyt. Jos joku innostuisi vetämään projektia vähän aktiivisemmin jaoston puolelta, niin rohkeasti vaan ilmoitusta kiinnostuksesta :-)

Panu

-- 
Panu

"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic" -- Myrskybongausjaoston postituslista: myrskybongarit-l@ursa.fi Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/harrastus/harrastajat-verkossa/sahkopostilistat/jaostojen-sahkopostilistat.html Listan www-arkisto: http://www-old.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html