Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Mäntynen (teemu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 26.04.2012



26.04.2012 09:29, Matias Takala kirjoitti:

> Data tuskin vapautuu tulevalle kaudelle mutta enpä usko että
> tarvitsee odottaa Ramin mainitsemaa viittä vuottakaan.

Samalla täytyy muistaa, että datan vapauttamisen velvollisuus ei välttämättä koske siitä jatkojalostettuja tuotteita. Eli vaikka esim. säätutkadata vapautuisi, siitä jalostetut rae- tai puustatuotteet ei ehkä pakosti tule vapaaseen tai ilmaiseen jakoon.

Myös siinä keille ja millä ehdoin "vapaata dataa" jaetaan voi olla rajoituksia. En usko, että rivikansalaisella tulee missään vaiheessa olemaan asiaa sadetutkien raakadataan, sillä sille lienee jo ihan käytännölliset rajoitukset.

Ja vaikka vapaa data sinällään olisi ilmaista, sen jakelusta syntyvät kustannukset saatetaan veloittaa vastaanottajalta. Jakelun voi tehdä ilmaiseksi tai kalliilla ja ihan tarkoituksella tai tarkoittamatta. Paljon riippuu siis myös IL:n omasta politiikasta ja "hyvästä tahdosta".

Mikäli IL:n ylin johto haluaa raahata jalkojaan (jos esim. lypsylehmän pois ottaminen harmittaa pahasti), niin edullisten säädatapalvelujen synty voi viedä aikaa, vaikka data itsessään olisikin jo vapaata.

Yksi mutka matkassa on myös se, että IL on esim. osa ECOMET:iä (European Cooperation in Meteorology). ECOMETini nimenomainen (kirjoittamaton) tehtävä on ollut kansallisten ilmatieteen laitosten monopolin pönkittäminen, ja asia on pyritty sementoimaan erilaisin sopimuksin, jossa ECOMETin jäsenet lupautuvat yhteiseen siilipuolustukseen. Näiden sopimusten kampittaminen voi niin ikään hidastaa säädatan vapautumista.

Kehitys kehittyy, ja suunta on selvä, mutta sitkeyttä vaaditaan jatkossakin. Ei olisi pahitteeksi, jos omalta osaltamme lobbaisimme asiaa myös julkisesti.

-- 
Teemu Mäntynen
--
Myrskybongausjaoston postituslista: myrskybongarit-l@ursa.fi
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/harrastus/harrastajat-verkossa/sahkopostilistat/jaostojen-sahkopostilistat.html
Listan www-arkisto: http://www-old.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html