Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Petri Nurkka-Tuorila (petri.ntuorila_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 05.12.2011



Hei kaikille,

ajattelin, että on aiheellista laittaa listalle postia illan välkkeistä. Sen verta harvinaista ja melko ainutlaatuista näin joulukuussa.

Ajelin mökiltä Jyväskylän suunnalta kotiin Helsinkiä kohti. Noin klo 19 suurin piirtein Mäntsälän kohdalla havaitsin todella komean alasinpilven Porvoon suunnalla kaakon kulmalla. Pimeälläkin taivaalla se erottui, taustalla kuu ja tähdet. Lähes kesäisen näköinen konvektiopilvi. Samalla huomasin lounaassa jossain Vantaan suunnalla vielä suuremman alasimen. Otin kännykällä heti Testbedin auki ja havaitsin melko pippurisen oloisia kuuroja olevan liikkeellä. Lähestyin Keravaa kun erittäin suureksi yllätykseksi tuo lounaan alasin välkäytti komeasti ja havaitsin myös salaman purkauskanavan. Soitin samantien Panu Lahtiselle ja ilmoitin tilanteesta. Myöhemmin illalla hänkin sai tulipallokameraansa välkettä taltioitua.

Matkalla näin vielä muutaman, luultavasti pilvisalaman välähdyksen. Menin heittämään osan tavaroistani Vantaan Askistoon, ja juuri kun kurvasin risteyksestä pihaan välähti luoteen suunnalla klo 20.45. Jäin heti kyttäämään ääntä, mutta sitä ei kuulunut. Tutkakuvan perusteella oli vaikea sanoa mikä töppyrä salaman antoi, oli sen verta mössöistä. Tästä n. 30 minuuttia alkoi satamaan minimaalisia lumirakeita. Tässä vaiheessa lähdin ajelemaan kämppää kohti Helsinkiin ja raesade muuttui lopulta täydeksi loskaksi. IL:n paikanninkin oli rekisteröinyt jotakin, mutta ilmeisesti suurin osa välkkeestä oli pilvisalamoita.

Tällaista tänään. Off season herkkua lähes parhaimmillaan! ;P Olisi kiva kuulla enemmänkin salamoinnista joulukuussa jos jollakin on kokemusta menneiltä vuosilta. Harvinaisuuteen liittyen oli myös varsin outoa olla mökillä joulukuussa ilman lunta.

Terv. Juggis

--

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html