Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Suvi Karhu (suvi.karhu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 22.07.2011



Hei!
Jo alkuviikosta alkoi kuviot selviämään keskiviikon ja torstain osalle. Minulla oli alunperin vapaapäivä keskiviikkona ja töitä torstaina. Tiistai-iltana kuitenkin tuumasin, että en tyydy ruikuttamaan kohtaloani, vaan tartuin tuumasta toimeen ja pyysin kahta työkaveriani työvuoronvaihtorulettiin. Ja niinpä, tuloksena keskiviikolle töitä ja torstaille vapaapäivä!

Keskiviikkona työiltavuoron jälkeen alkoi selviämään, että syytä on lähteä jo heti ajoissa aamulla liikenteeseen. Herätyskello soi 5:10, vain n. 4,5h yöunien jälkeen. 5 minuuttia tästä, niin salamavahti piippaa kotitalosta Espoosta lähintä salamaa 24 kilometrin päähän. Jotain pilventapaista näkyikin vähän ja hentoa murinaa kuului, kun lähdin kävelemään juna-asemalle päin. Jo Pasilassa alkoi pelottamaan, että tähänkö matka tyssäsi, sillä juuri nousemaani Pendolino-junaan iski tekninen, ilmeisesti sähköpuolen, murhe. Juna seisoi asemalla lähes 10 minuuttia, lopulta junan totaalinen buutti auttoi ja matka jatkui. Kuulutukset ja junan näytöt tosin eivät pelanneet koko loppumatkana. Pian matka eteni pendolinomaisesti n. 200km/h. Onnea oli matkassa, sillä sain ikkunapaikan juuri siten, että näin suoraan länteen junan kyydistä. En ehtinyt Riihimäellekään asti, kun vilistävien puiden takaa alkoi hahmottumaan vyörypilven muotoja. Äkkiä kamera käsiin! Lähes teki mieli mennä pyytämään konduktööriltä, että sammuttaisi vaunusta valot, heijasteli ikkunasta todella inhottavasti. Ohivilistävä maisema ja puuränni toi omat haasteensa asiaan saada jotain siedettävää kuvaa vyörypilvestä. Riihimäen asemalta ehittiin hädintuskin vyöryn alta pois. Mutta jo ennen Hämeenlinnaa edessä oli totaalinen corepunch, junan liikekin tuntui jopa muuttui syöksyvirtauksen alla hieman. Salamaa välkytti ihan kunnolla ja Hämeenlinnan aseman jälkeen normaalisti niin hienosti järven selän yli näkyvä linna näkyi hädintuskin sadeverhon takaa ääriviivoina. Siitä salamointi hieman hyytyi Tamperetta lähestyttäessä, ja Tampereella salamointi lakkasi kokonaan, kellon ollessa kahdeksan aamulla. Tampereelle oli sovittuna juna-aseman parkkikselle treffit, myrskybongarikollegan kyytiin. Pikaiset suunnitelmat ja suuntana etelä, ysitie, ja Urjala. Jossain sivu-Urjalan kylillä tuli katsottua, millasta settiä etelästä päin olikaan tulossa. Setit osittain mössähtivät sekä tuntuivat menevän hieman ohi pelipaikastamme. Joten kiireenvilkkaa ajojahtia perään, kohtuullisen rankkasateen läpi ja löysimme itsemme kolmostien varrelta Toijalan ABC:lta ihmettelemästä muutamaa pilvisalamaa ja välkettä. Totesimme olevan lähes turhaa jatkaa tämän jahtaamista, sillä salamointi ei ollut hirveän aktiivista kohdilla ja lisäksi sade peittosi paljon näkyvyyttä. Joten jäimme katselemaan, mitä seuraavaksi olisi tulossa. Reilu tunti odottelua, kunnes toinen aalto alkoi selvästi tulemaan lähemmäksi. Emme liikkuneet ABC:lta mihinkään, sillä totesimme paikan olevan nappi, ja niinpä puoli yhden aikaan otimme vastaan aika synkän pilven. Salamointi hiipui taas kohdalla rajusti, mutta sade oli todella rankkaa. ABC:n pihakin muuttui muutamassa minuutissa joeksi. Otimme ruokatauon tässä välissä ja mietimme, että mitähän sitten tekisimme ja mitä olisi tulossa.
Hiljalleen seurailimme Turun päällä syntynyttä pikkukuuroa, joka pohjoiseen siirtyessä voimistui ja / tai alkoi tuottamaan kavereita sivuilleen tai jälkeensä. Totesimme, että oikeastaan ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa, lopettaa chase tähän tai lähteä kokeilemaan onnea tähän pikkutöppyrään jonnekin Tampereen ja Porin väliselle maastolle. Siirryimme Häijäänharjulle, entisen Mouhijärven kunnan, nyk. Sastamalan Nesteelle. Täällä seurailimme edelleen töppyrän tulemista, ja kas kummaa, voimistumista olikin havaittavissa. Aloimme pelkäämään solun mahdollista mössähtämistä ennen sen paikalle saapumista niin paljon, että lähdimme ottamaan Solua vastaan entisen Vammalan, eli nykyisen Sastamalan keskustan alueelle, kello oli jotakuinkin vartin yli viisi. Ja sitten ajojahtia sivupuolella solun kanssa. Takaisin Häijäälle, jossa ihailimme ykskaks rajusti ukkosaktiivisuutta kasvattavaa solua. Vettä satoi todella rankasti, näkyvyys putosi alle sataan metriin, raeindeksi taisi olla päällämme noin kympissä. Pahimman sateen vähän mentyä ohitsemme ihailimme hienoja maasalamoita, joista kaksi rätkähti jopa n. 600-700 metrin päähän. Sitten iski kärsimättömyys ja piti saada lisää, joten lähdimme nopeasti hieman länteen päin katsomaan siellä voimistuvia soluja. Jouduimme totaaliseen puuränniin ja rankkasateeseen, josta näimme vain silloin tällöin välkettä. Lopulta n. 20km päässä uukkari ja takaisin taas Häijäälle. Häijäätä lähestyessä seurasimme, kuinka yksi solu hieman pohjoisempana meistä leiskutteli mukavasti. Joten nopea päätös edessä, jatkaako solun seuraamista pohjoiseen päin Hämeenkyröön vaiko luovuttaa ja lähteä Tampereelle. Nopea tekstiviesti työkaverille ja työvuoronvaihtopyyntö perjantaille, johon tuli positiivinen vastaus, ratkaisi pelin: Perään! Kello oli tässä vaiheessa seitsemän illalla. Hämeenkyröön ajoimme mukavan välkkeen säestämänä ja taas hipaisimme jonkun rankkasadealueen reunamia matkallamme. Hämeenkyrössä hetken päästä sade hellitti ja pääsimme huoltoaseman pihalle kuvailemaan. Ainoat salamakuvat koko päivänä, kyllä kannatti! Kun solu siirtyi liiaksi kohti luodetta, totesimme päivän olevan purkissa ja lähdimme kohti Tamperetta. Juna-aseman edessä olimme puoli yhdeksän aikoihin. Itse matkasin takaisin pk-seudulle junalla, josta sain vielä ihailla Toijalan seuduilla pellolle kertyvää nättiä usvaa sekä Riihimäkeä ennen komeasta punaisesta laskevasta aurinkomöllykästä ihan horisontissa, pilvipeitteen alta kurkaten. Päivä oli todella pitkä, mutta upea!
Kuvia tältä päivältä (ja joiltain muiltakin päiviltä): https://picasaweb.google.com/suvi.karhu/MyrskykuviaJaMuitaLuonnonIhmeita#

Suvi Karhu / vedenhenki

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html