Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Tero Pajala (teropajala_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 13.07.2011


Terve.

Eilen kun kävin raunioilla, ukkosti Forssan suunnalla (taas!) Siinä talolla kierrellessä alkoi hieman ripottelemaan vettä klo 17.25 oli taivas mössöä. 17.36 katsoin pellon reunaan olemattomasta ikkunasta ja olin näkeväni vyörypilven, noh kiireesti paremmalle paikalle napsimaan parit valokuvat. Vyörypilvi kulki etelästä pohjoiseen. Muutamaa minuuttia myöhemmin alkoi jumalaton kohina kuulumaan lännen suunnasta ja hetken päästä tulikin kaatamalla vettä. Rankkasade menikin nopeasti ohitse muutaman hassun rakeen saattelemana ja jätti pienen sateen "päälle". Tässä vaiheessa vyörypilvi oli jo suoraan edessä kohdilla josta oli vaikea erottaa vyörypilven reunaa. Vähän se salamoitti tässä vaiheessa, mutta olin näkeväni välähdyksiä metsänrajan takana. Josta alkoi nousta savua, soitin jo isälle, että ilmottaa naapurille käydä katsomassa makasiinin kuntoa. Mutta puhelun aikana huomasin, ettei se mitään savua olekkaan vaan nousuvirtauksia/pyörrettä maassa(?). Metsän takana tätä nousevaa huntua näkyi noin 1 minuutin ajan, kunnes alkoi samaan aikaan itseäni lähempänä tekemään samoin ennen metsää pellon päältä. Nämä virtaukset olivat selvästi heikommat ainakin maanpinnassa, mutta matalalla pilvessä näkyi nopeasti kasvavaa nostetta muutaman minuutin ajan. Voi olla termit väärässä minulla, mutta nosteesta puhuessa tarkoitan "kasvavaa" pilveä alhaalta päin. Eli imee "maasta" uutta pilveä.

Klo18.00 pilvi oli edennyt hieman pohjoisemmaksi josta se kääntyi idän suuntaan. Hieman näkyi mammatuksia, mutta ne hävisivät nopeasti. Kuva jossa näkyy talonkulmaa, vaikuttaisi olevan kuvan keskellä soiro putkilomainen pilvi, joka näkyy erittäin heikosti kuvassa. Voipi olla harhaa ja varsinkin kuvitelmaa jo, kun näki kun näki edelliset nousut. Mutta niitä savupilvien näköisiä näkyi muutamaan otteeseen tämän jälkeen metsän takaa.

Kuva joka on otettu 18.27 pilvien mennessä poispäin, niin näytti kun pilven reuna olisi mennyt "kierteelle", eli pyörimisliikettä kait tässäkin. Koko aikana kuvatessa, ei ollut mitenkään hirveän tuulista.

Ei se bongausvietti näköjään mihinkään kadonnut, vaikka niin luulin. Nyt kyllä pitäsi ostaa oikein videokamera kun ei tuolla järkkärillä ole hyvä kuvata. Muokkasin videoita hieman tummemmaksi, kun näytti muuten liian kirkkailta. Niin ja se läppäri, kun ei sitä aina kotona koneella muista tarkistaa kyläreissuun lähtiessä tutkakuvia.

Videolla on pieni puhepätkä, jossa puhun aivan puuta heinää :) http://tepaja.kuvat.fi/kuvat/Myrskybongaus/2011/Hein%E4kuu/

-Tero
                                               

--

Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html