Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jukka Salimäki (jukka.salimaki_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 01.07.2011



Tämä päivä tarjosi kesän parasta antia Etelä-Pohjanmaalle. Jo aamupäivällä olivat ensimmäiset pilvet vyörymässä päälle. Aamuyhdentoista jälkeen sain jo nauttia ukkosesta ensimmäisen kerran. Pilvet eivät olleet mitään erityisen kuvauksellisia mutta salamat välkkyivät pilvissä melko ahkerasti. Hetken viilennyksen sade toi ilmaan mutta sitten taas lämpeni 28 asteeseen ja olipa suorastaan tuskastuttavan painava ilma.

No sittenhän jonkin verran neljän jälkeen iltapäivällä alkoi näyttää siltä että tummat pilvet saapuvat jälleen. Sittenhän se rähinä taas alkoi ja nyt näytti tutkakuvien mukana siltä että tulossa on useamman ukkossolun rypäs ja että keliä voisi riittää hieman pidempään. Lisäksi näytti että rypäs olisi järjestäytymässä. Se saavuttikin pian asemapaikkani ja nyt pilvissä välkkyivät salamat koko ajan, hyvin aktiivinen ukkonen siis. Sateen alettua tuli myös mukana jonkinlainen syöksyvirtaus mutta se ei ollut mitenkään erityisen voimakas, vettä lensi noin 20 sekunnin ajan vaakasuoraan autojen katoilta.

Ukkosaktiviteetti oli pulssimaista, yksi solu ukkosteli ja hajosi, 5-10 minuutin tauko välissä ja sitten salamointi taas voimistui. Myös vesisade oli voimakkuudeltaan ajoittaisesti voimistuvaa. Voimakkaimmillaan vettä tuli kuin saavista kaataen, tosin rakeita en nähnyt missään vaiheessa. Sääaseman kiikkumittariin kertyi 36,3 mm sadetta kahden ja puolen tunnin ajanjaksolta, josta 25 mm tuli alle tunnissa.

Iltaseitsemän aikaan pienen tauon jälkeen alkoi taas murahtelu ja siinä kohdin etelän puolelta tulevasta pilvestä löikin muutaman erittäin kirkkaan maasalaman ja niitä seurasikin suorastaan maata tärisyttänyt jyrinä. Tiedä sitten olisiko tuo liittynyt siihen Seinäjoen lentokentällä tapahtuneeseen kuolemantapaukseen jossa salama surmasi Finncomin kenttätyöntekijän.

Kuten jo mainittu, pilvet eivät erityisen kuvauksellisia olleet ja alapilviverho kätki pilvitornit näkyvistä. Otin muutamia kuvia:
http://sucka.kuvat.fi/kuvat/Weather/2011/Ukkonen_01072011/

Ukkonen sai maakunnassa ja muuallakin aikaan vahinkoa:

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/07/mies_kuoli_salamaniskuun_seinajoen_lentoasemalla_2699114.html
http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/20-000-salamaa-iskenyt-suomeen-tuhannet-kodit-pimenivat-1.1030014
http://www.kp24.fi/uutiset/Default.aspx?newsid=279768
http://www.nelonen.fi/uutiset/kaikki/kotimaa/salaman-ep%C3%A4ill%C3%A4%C3%A4n-iskeneen-miehen-kuoliaaksi
http://www.aamulehti.fi/Pirkanmaa/1194685523140/artikkeli/salama+sytytti+tallin+mantta-vilppulassa+omistaja+syoksyi+pelastamaan+kanat.html
http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194685519026/artikkeli/salama+iski+sahkojohtoon+sytytti+talon+ulkoseinan.html

t. Jukka S.

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html