Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Pauli Jokinen (pauli.j.jokinen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 30.06.2011



Hei vaan pitkästä aikaa listalle mammuttiviestin muodossa,

Suomalaiset myrskybongarit ovat olleet pitkään käytännössä vain yhden säämallin varassa (GFS) kun taas Yhdysvaltalaisilla kollegoilla on käytössä ties kuinka monta ennustusmallia ilmaiseksi saatavilla netissä. GFS on melko hyvä malli, mutta myrskybongauksen kannalta sen erotuskyky on Suomeen sovellettavista malleista melkein heikoin (hilaväli noin 27 km).

Tätä kompensoimaan ostelin talvella pöytätietokoneen, johon asensin WRF-sääennustusmallin, jota esimerkiksi Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu käyttää pääasiallisena sääennustusmallinaan. Sitä voidaan ajaa vaikka koko Eurooppaan 20 km resoluutiolla tai Kainuuseen 500 metrin resoluutiolla
(riippuu tietokonekapasiteetista ja omista päämääristä). Tämä kyseinen malli
on hyvin helppo asentaa, jos koneessa on linux ja ymmärtää jonnin verran sen päälle (ei tarvitse osata ohjelmoida tai mitään kummallista kikkailua, ohjelma tekee melkein kaiken itse - tiettyyn pisteeseen saakka).

Olen nyt keväästä lähtien pyörittänyt säämallia aina kun merkittävämpää
(ukkos)säätä on ollut tiedossa. Kahdesti päivässä (iltapäivällä ja yöllä) on
ajettu Pohjois-Eurooppaan 10 jäsenen parviajo 20 km resoluutiolla ”todennäköisyys”laskentaa varten:
http://pjokinen.1g.fi/kuvat/wrf/wrf_06Z_prob_sbcape1000_31.png/full

Mallia on ajettu myös kahdesti päivässä (illalla ja aamulla) Etelä- ja Keski-Suomen sekä vähän Venäjän ja Baltian suuntaan 4 km resoluutiolla: http://pjokinen.1g.fi/kuvat/wrf/wrf_4km_00Z_dbz1000m_13.png/full

Tällöin voidaan simuloida jo yksittäisiä ukkossoluja. Jotta asia olisi helpommin ymmärrettävissä niin tässä olisi kuva lähes samalta ajanhetkeltä GFS mallin (27 km), WRF mallin (4 km) ja varsinaisen tutkakuvan näkemänä tältä torstailta kello 17.00. (GFS tuntia myöhemmin):

http://koti.welho.com/pjokine9/gfs_wrf_tutka_300611_1700.png

Itse WRF-mallin tuotoksia voi käydä katsomassa täällä (pyörii 24h nyt lähipäivien ukkosten ajan - kämpän lämpötila nyt n. +30): http://www.puuppa.org/~pnuu/wrf/

Itse varsinaiseen asiaan. Jotkut ovat osoittaneet kiinnostuksensa kyseistä mallia kohtaan. Nyt tiedustelisinkin alustavasti, että kuinka moni tätä postituslistaa lukevista olisi kiinnostunut tavalla tai toisella ottamaan osaa tämän WRF-mallin kehittämiseen meitä suomalaisia myrskybongareita ajatellen? Vaihtoehtoja on nähdäkseni muutamia, mutta osa niistä ei oikein toimi:

  1. Kiinnostuneet asentaisivat mallin omalle koneelleen ja kaikki osallistuisivat ryhmänä (klusterina) saman ennusteen ajamiseen. -- Käytännössä tämä ei toimi, koska pullonkaulaksi muodostuu internetin hitaus. Dataa tulisi kulkea koneelta koneelle sitä tahtia, että ennuste saataisiin tällä asetelmalla varmaankin seuraavan vuoden puolella.
  2. Kiinnostuneet asentaisivat mallin omalle koneelleen ja ajaisivat jokainen erikseen samalle alueelle yhtä pitkän simulaation, mutta erilaisilla malliasetuksilla, jolloin saataisiin ns. parviajo ”todennäköisyyksineen”. – Tämä voisi toimia käytännössä, mutta systeemi olisi silloin niin hidas kuin sen hitain yksittäinen kone. Myös jokaisella ajajalla tulisi olla käytössään muutama gigatavu jollain palvelimella, jonne tallentaa mallin tuotokset, jotka sitten kerättäisiin keskitetysti yhdelle koneelle prosessointia ja kuvien piirtämistä varten.
  3. Kiinnostuneet asentaisivat mallin omalle koneelleen ja ajaisivat mitä ajaisivat ja tuotetut kuvat vain kerättäisiin yhdelle sivulle, josta niitä voisi tarkastella. – Ehkä helpompi toteuttaa, mutta tulisiko eri malliajoista liian suuri sillisalaatti? Tällöin jokainen olisi myös aika pitkälti omillaan, itse en valitettavasti ehtisi jokaiselle neuvomaan erikseen mallin erilaisista fysiikka-asetuksista tai antaa muita tarvittavia yksityiskohtia tai kuvien piirtämiseen tarvittavia skriptejä.
  4. (oma preferenssi) Kolehtisysteemi. Maksoin omasta tietokoneestani talvella jotain 500-700 euron väliltä (koteloineen kaikkineen). Jos ajatellaan, että jokainen tällä listalla oleva (tietääkseni noin 400 henkilöä) laittaisi kaksi euroa likoon, saataisiin sillä jo nykyistä konettani tehokkaampi mylly pyörittämään tätä mallia kaikkien iloksi. Jos jokainen laittaisi pottiin 10 euroa, niin sellaista hirmua en edes uskalla vielä ajatella. Eli käytännössä jokainen voisi laittaa itse parhaaksi katsomansa summan pottiin ja lopulta katsottaisiin minkälaisen systeemin sillä saisi aikaiseksi. Kun konekapasiteetti olisi keskitetty yhteen myllyyn, voitaisiin sillä ajaa mallia nykyistä isommalle alueelle/paremmilla mallifysiikoilla/kovemmalla resoluutiolla ja pidemmälle tulevaisuuteen.

Tämä olisi näin alustava kysely, että löytyykö ylipäätään tästä aiheesta kiinnostuneita eli kannattaisiko näitä mahdollisuuksia selvitellä tarkemmin. Jos asia kiinnostaa, niin meikäläiselle voi laittaa mailia pauli.j.jokinen@gmail.com ja kertoa, että olisiko mahdollisuuksia ajaa mallia itse ja/tai laittaa muutaman roposen pottiin (tämä ei velvoita mihinkään). Itse mallin ajamiseen tarvittaisiin omasta mielestäni vähintään neljän ytimen prosessori ja 4GB keskusmuistia (itselläni 3,2 GHz AMD Phenom II X6 1090T 6-ytimen prosessori ja 8 GB keskusmuistia).

Terveisin,
Pauli

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html