Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ville Heimonen (ville_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 17.06.2011



Kommentoimpa väliin, vaikken triggeriä omistakkaan :)

  1. kesäkuuta 2011 11.47 janne heimonen <janne.heimonen@gmail.com>kirjoitti:
    >
    > En ole aivan varma ymmärsinkö oikein, joten kysyn =) Aukkolukuhan kamerassa
    > säätää syväterävyysaluetta, ja yhdessä herkkyyden ja valotusajan kanssa
    > valotusta. Eli oliko aukonmuutoksella haussa valotusajan muuttaminen, pitäen
    > kokonaisvalotus kuitenkin aiemmin suunniteltuna? Eli että muutettaisiin
    > valotuksen pituutta, jolloin ikäänkuin salaman valaisema aika olisi
    > suhteessa isompi aika verrattuna koko valotusaikaan? Jolloin salama
    > toistuisi kuvassa kirkkaampana?
    >

Jos taustasta / ympäristöstä (ts. muusta kuva-alasta) halutaan tummempi ja salamasta siten erottuvampi, tulee valotus asettaa _vallitsevan_ valon mukaan hieman alivalottuvaksi. Yleensä, jos aukkoa ei säädetä, tämä johtaa valotusajan lyhenemiseen. Valotusajan lyhenemistä taas voidaan kompensoida kasvattamalla aukkolukua, ts. pienentämällä aukon fyysistä kokoa ja siten valoläpäisyä, jolloin hieman alivalottunut tausta saadaan pidemmällä valotusajalla.

Jossain määrin valotuksen kestoon (tai syväterävyyteen, jos aukko halutaan pitää suurena, eli aukkoluku pienenä) voidaan vaikuttaa myös harmaasuotimin. Mutta mikään välttämättömyys ne eivät ole ja toisaalta tulee muistaa sekin, että päivällä ei milloinkaan päästä vastaaviin valotusaikoihin kuin yöllä. Tähän yksinkertaisena syynä on, että harmaasuotimet, joilla se valotuksen pidennys sekunteihin onnistuisi, himmentävät myös sitä salamaa ja siten vaikutus katoaa. Näin siis, jos harmaasuotimia pinotaan suuria määriä objektiivin eteen.

Kolmas keino pidentää valotusta, ja samalla yleensä parantaa myös kuvien laatua (kohinaa vähemmän) on pudottaa kennon herkkyys minimiin. Mutta tämähän on kai kaikille jo itsestään selvyys? ;) (ja mitään automaattisia ISO/ASA -valintojahan ei kukaan käytä)

Valoisa kuvausaika (l. päivä) muodostaa tarpeen kaikkien kolmen yhdistämiselle. Jotta salaman saisi kennolle tarttumaan, pitäisi sen valotusajan olla kuitenkin suht. pitkä, muttei liian pitkä (yli 1/2s aika on jo liian pitkä).

PS. triggeri + harmaasuodin on sitenkin epämiellyttävä yhdistelmä, että triggeri laukaisee kameran ensimmäisen välähdyksen aikana ja loput kerrannaiset tarttuvat kennolle jos tarttuvat, ja niiden tarttumista "vähentää" se harmaasuodin. Ensimmäinen välähdys kun on yleensä se kirkkain :)

-Ville

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html