Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Tom Eklund (tom.eklund_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 13.06.2011



Minulla eilisen chase-päivän voi jakaa kolmeen osaan. Ensin kimppa-chase Esan ja Paulin kanssa. Sitten mittavalla kotimatkalla Toijalasta Viialaan omatoimista ukkostelun katselua ja lopuksi illalla mökillä kaukaisten ukkossolujen seuraamista.

Kimppa-chasen parasta antia oli varmaankin...chase-kaverit ja aivan jahdin alussa horisontissa näkynyt hyvinkin komea alasinpilvien valli, jota kohden sitten lähdettiin suunnistamaan. Lähempänä pilviä, mutta vielä selkeän ilman alueella ollessa, siellä ja täällä näkyi komeita nopeasti kehittiviä konvektiosoluja, mutta harmi vaan, ettei mikään niistä näyttänyt jaksavan tuoreen ja dynaamisen näköisenä kovin kauan. Lopulta retkikunta sukelsi mössön sekaan jossain Oriveden nurkilla ja poistui sieltä Hattulassa monta monta kilometriä myöhemmin. Siinä välissä tuli nähtyä joitakin kymmeniä salamia, muutama rankempi sadekuuro ja kilometritolkulla mössöä...Noh, oli jossain vaiheessa hieman mammatuksiakin, mutta siinä se minun näkemykseni mukaan aikalailla oli.

Myöhemmin kotimatkalla Toijalasta Viialan sattui kohdalle koko päivän selkeästi aktiivisin salamoitsija. Suurimmaksi osaksi mössöä ollut otus jyrisi noin muutaman sekunnin välein varmaan yli puolituntia putkeen ja tiputteli siinä sivussa muutamankin komean salamipötkön ihan maahan asti. Muutoin pilvessä ei kyllä oikein mitään katsottavaa ollut.

Loppuillasta vielä sain Valkeakoskelta seurata kuinka kaukana pohjoisessa horisontissa olleista pieneltä näyttäneistä konvektiosoluista kasvoi oikein kunnon välähtelevä vuoristo. Tuo vuoristo kehitti useamman tunnin putkeen aina jonkinkin kohtaan uutta tuoretta tolppaa ja alasinta, samalla välähtelyä lisäten.

Yhtään kunnon kuvaa ei päivältä tullut, mutta tuolla löytyy päivän pläjäykset. http://tomeklund.kuvat.fi/kuvat/storms/chase+12+june+2011/

t. Tom E.

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html