Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Sami Jumppanen (sami.jumppanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.01.2011



Hei,

äkkiseltään näyttää siltä että olisi todella hieno ilman tuota puskaa edessä! Siis tämä:

http://amkki.kuvat.fi/kuvat/Myrsky/_MG_8384.jpg

Mitä tulee kameran tarkentamiseen, itsellä parhaiten toimii melkein mikä vaan kuvaaminen, kun vaihtaa AF- ja AE-lock-toiminnot keskenään ("Custom function" -asetus, en tiedä mitä on suomeksi kun omassa Canonissa ei kyseistä kieltä ole, eikä se nykykameroissa ole kuitenkaan saman valikon takana, luulen). AE-lock (*) napista siis tarkennetaan, laukaisimesta lukittuu valotus (jos valotus on automaatilla). Sama asetus koskee myös laukaisuliitäntää, eli triggeriä / lankalaukaisinta / ajastinta, mitä siellä perässä nyt onkaan.

Summarum: Tehdään AF kerran sopivaan kohteeseen ja sen jälkeen vaan räiskitään, jos polttoväliä ei tarvitse muuttaa. Jos ympäristössä ei ole lainkaan valopisteitä, vie taskulamppu parin sadan metrin päähän ja tarkenna siihen (huom. aukko ja polttoväli, hyperfokaalinen etäisyys pitää varmistaa). Oman auton takavalot ajavat saman asian, tätä on kokeiltu tähtikuvauksessa. Joskus tuntuu, että kirkas valopiste tai läiskä, heijastimineen linsseineen kaikkineen sotkee vanhan järkkärin tarkennusta. Siksi nuo takavalot, eli valaiseva pinta mieluummin kuin kohdevalo. Laser-osoitin on myös erinomainen apuväline, mutta parhaimmillaan vain kameraan kiinnitettynä. Sillä voi tehdä valopisteen tarkennusta varten. Punaiset 1mW laserit ovat niillä rajoilla, että toimivatko tarpeeksi kauas (lumessa tai muussa likimain valkoisessa pinnassa kymmeniä metrejä), ja jos pitää tarkentaa puihin, punainen valo ei niistä heijastu, eli käytettävä vihreää laseria.

Noh, monet kysyvät heti, että eikös MF (manual focus) aja asian helpommin? Riipuu pitkälti optiikasta, mutta tässä kaksi syytä välttää MF-asentoa: 1) tarkennus ei normietsimen läpi välttämättä onnistu kuitenkaan ja 2) focus ei pysy niin hyvin paikoillaan, kun tarkennusmoottori ei välityksineen ole mukana. Kokemusta erityisesti 50mm f/1.8 II. On sen verran väljä, että kun tarkennat vaikka kauempana olevaan katuvaloon ja käännät kameran ylös taivasta kohti, onkin linssissä jo ihan eri tarkennus. Toisaalta, väljyydestä on hyötyäkin (off-topic): 50mm on testattu liki 30 asteen pakkasessa, AF surahtelee ihan kuin kesäkelissä! Ei minkäänlaista jäykkyyttä.

Tulipa taas lyhyestä virsi pitkä, toivottavasti jokunen lause "osui" ;)

T: Sami Jumppanen

2011/1/27 Ari Kemppainen <ari.kemppainen@netti.fi>:
> Ja jos pitää
> vanha kansansanonta paikkansa "oppia ikä kaikki" niin toivottavasti triggeri
> on toimiva kampe jotta sais parempia kuvia salamoista kuin viime kesänä (
> http://amkki.kuvat.fi/kuvat/Myrsky )
>
> ps. Niin ja toi camin tarkentaminen olis kans varmaan jalo taito ;)

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html