Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Panu Lahtinen (pnuu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 14.01.2011



On Fri, Jan 14, 2011 at 02:58:32PM +0100, jori.hamalainen@teliasonera.com wrote:
>
> Kyllähän noita korkeita mastoja on, mutta eivät taida olla tarpeeksi korkeita
> houkutellaakseen salamoita kuten jenkeissä raketti. Kyllähän niihin iskee, mutta
> Ei käsittääkseni niin usein kun luulisi.

Jukka Höltällä on muistaakseni useampiakin kuvia Tiirismaan radiomastoon osuineista salameista. Kyllähän nuo korkeat mastot ovat edullinen reitti salamalle maadoittaa itsensä.

Muistikuvani siitä jenkki-dokkarista olisi, että hyötysuhde ei ollut kaikkine sähkökenttämittalaitteinekaan kovin hyvä, tyyliin yksi viidestä raketista nappasi salaman.

Leijaa ja ilmapalloa tuskin kannattanee käyttää. Leijan kanssa on omat ilmeiset vaaratekijänsä. Vapaasti lentävän ilmapallon kanssa taas ei voi kontrolloida mihin mahdollinen salama löisi, narun tms. päässä olevaa palloa taasen ei taida saada riittävän korkealle. Ja sitten toki tuo Teemun Umanin kirjasta lainaama pätkä vaikutuksesta sähkökenttään.

Salamiraketteja on pohdittu, ajoittaan ihan huvikseen, välillä vähän enempi tosissaan pienoisrakettiharrastajien keskuudessa. Laukaisujärjestelmä olisi toteutettava todella turvalliseksi. Jenkeillä oli Faradayn häkiksi rakennettu bunkkeri, josta raketit laukaistiin puhaltamalla silikoniletkuun. Rakettien luona oli sitten tarpeelliset kilkkeet moottorin sytyttämistä varten, sekä tukevat maadoitukset johtamaan (toivottavasti) kuparilankaa pitkin tuleva salama maahan. Kai siellä jotain induktiivisia virtamittareitakin oli samassa.

Ilotulitteet ovat tietty poissuljettu, jos ei joku välttämättä halua hakea maksullista lupaa moisten ampumiseen. Taitaa niissä tarvita myöskin etukäteen tarkan ajan, joten paree olla varma keleistä ;-)

> Varmaankin FMI:llä on tilastot noista masto-osumista. Jos heidän systeeminsä
> mittaa maasalamat tarkasti, ja mastojen paikat tiedetään niin saadaan jokin
> suhdeluku mastot vs. kaikki salamat.

Salamapaikannusdataa on kyllä runsain määrin. En tiedä onko dataa ja mastojen sijainteja koskaan vertailtu keskenään (Suomessa). Umanin kirjassa oli muistaakseni juttua, että jossain päin olisi korkeilla paikoilla oleviin korkeisiin radiomastoihin ja/tai pilvenpiirtäjiin asennettu virtamittareita salamoiden tutkimista varten. Tarvinnee selata opus taas tässä joskus läpi.

Panu

-- 
Panu
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html