Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Mäntynen (teemu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 14.01.2011



jakke.makela@kolumbus.fi kirjoitti:

> lightningtriggerissä on sellainen perusprobleema, että se yleensä
> triggaa vasta toiseen pääsalamaan

 > Ensimmäinen pääsalama on se
 > missä kaikki mielenkiintoinen tapahtuu.

Samaa olen itse ihmetellyt Tapio J. Tuomen ukkosaiheinen kirja toisessa ja kameran speksit toisessa kädessä. Esisalamaan tai ensimmäiseen pääsalamaan ei pitäisi mitenkään ehtiä mukaan triggaamalla. Luomukuvaajana olen tyytynyt kohtalooni, ja ollut tyytyväinen edes niihin myöhempiin kerrannaisiin pääsalamoihin.

Mutta muistelen, että joku suomalainenkin bongari esitteli trigattuja kuvia, joissa esisalaman haarautuminen näkyy. En muista enää, oliko käytössä ulkoinen triggauslaite vai CHKDK, ja ketä ko. kuvaaja mahtoi olla. Harmi että tuolloin ei ollut aikaa tai intoa paneutua asiaan paremmin. Toivottavasti listan kautta löytyy esimerkkikuvia trigatuista kuvista, niin päästäisiin ihmettelemään asiaa taas tarkemmin.

AEO Lightning Strike! -triggerin galleriassa on useita kuvia, joissa näkyy esisalaman haarautuminen:
http://www.aeophoto.com/Gallery.html

Itse en keksi muuta selitystä, kuin että kuvaushetkellä iskee kaksi salamaa ajallisesti lähellä toisiaan, ja että ensimmäinen aktivoi triggerin, joka laukaisee kameran, joka sattumalta valottaa jälkimmäisen salaman esisalaman haarat. Tämä selitys on helppo osoittaa vääräksi, jos triggerillä saa jatkuvasti hyvällä onnistumisprosentilla kuvattua esisalaman haarautumisen, sillä tuskin noita minun skenaarioni peräkkäisiä salamoita kovin usein tapahtuu. Mutta jos suuressa osassa trigattuja salamakuvia ei näy esisalaman haaroja, niin hypoteesini saattaa olla oikeilla jäljillä. Tarkasteltavaksi tarvittaisiin siis tietoa onnistumistodennäköisyyksistä yksittäisten kuvien lisäksi.

Sitten toinen asia:

Tuossa mainitussa AEO Lightning Strike! Version 2:ssa on valoherkkä sensori, joka havainnoi melkoisen laajaa aluetta triggerin itsensä etupuolellaan.

Koska havainnointi ei tapahdu linssin kautta, triggeri voi havaita sellaisiakin salamoita, jotka ovat kuvan rajauksen ulkopuolella. Se ei tietenkään ole erityisen suuri synti digikameralla, jossa yksittäinen valotus ei sinällään maksa mitään. Ne tilanteet, jossa ruudussa näkyvä salama jää kuvaamatta, koska triggeri on juuri sitä ennen laukaussut kameran jonkun ruudun ulkopuolelle jäävän salaman vaikutuksesta, lienevät melkoisen marginaalinen ongelma.

Toinen kysymys on, että riittääkö triggerin sensorin herkkyys, jos kuvataan esim. elosalamoita tai kalevantulia (tai yläsalamoita?) mahdollisesti hyvin kaukaa pitkillä polttoväleille? Jos triggerin herkkyys riittää moiseen, niin tuleeko sen vastapainona paljon haamutriggauksia?

Em. ongelmia _saattaisi_ vähentää se, että valoherkkä sensori sijoitetaan mittaamaan kameran etsimen läpi. Lyhenne TTL on tuttu kameroista jo entuudessaan, mutta ehkä tässä voi lanseerata termin TTLLT, eli Thru The Lens Lightning Trigger ;)

Näppärä rakentelija tekisi sellaisen varmasti itse osista erittäin halvalla. Ohjeita löytynee netistä. Joku toinen saattaisi ostaa valmiin laitteen.

Ko. käyttötarkoitukseen on käytetty Camera Axe -laitetta: http://www.cameraaxe.com/wiki/index.php?title=Main_Page

Esimerkki sillä kuvatusta salamakuvasta (jossa muuten näkyy haaroja): http://www.cameraaxe.com/wiki/index.php?title=File:4870373245_9d3cafe57b_o.jpg

Verkkokauppa, josta laitetta saa ostaa:
http://www.dreamingrobots.com/store/index.php?main_page=index&cPath=1

Lightning Strike v2:seen verrattuna siinä on tietysti omat huonot puolensa:

- Kalliimpi (ainakin jos haluaa valmiiksi kasatun).
- Valmiiksi kasatut on myyty loppuun, eikä tietoa koska saa lisää.
- Paljon monimutkaisempi käyttää (toisaalta monipuolisempi muihin 
kuvaustarkoituksiin).
- Käytännöllisyys myrskyisissä kenttäoloissa?
- Valosensorin sovitin kameran etsimelle pitää kyhätä itse.
- Sensoria joutuu puljaamaan ees taas etsimeltä, jotta kuvaaja itse 
voisi katsoa etsimeen välillä.

Camera Axelle on myös pitkäikäisempi kilpaileva tuote, The Mumford Time Machine, mutta sen valmistaja ei osannut sanoa, onko sitä käytetty juuri salamakuvauksessa.
https://bmumford.securewebsites.com/photo/camctlr.html

Ei siis kannata tulkita minua niin, että tuomitsisin "ei-TTLLT-laitteet" huonoiksi. Kaikissa systeemeissä on aina omat hyvät ja huonot puolensa. AEO Lightning Strike! v2 ja muut mahdolliset vastaavat ovat varmaankin varma- ja helppokäyttöisiä valmiita tuotteita. Ne ovat ominaisuuksia, jotka voi hyvinkin painaa vaakakupissa enemmän, kuin se, soveltuuko laite johonkin enemmänkin teoreettiseen erikoistilanteeseen.

Niin tai näin, niin erilaisten triggereiden käyttäjiltä olisi mielenkiintoista kuulla lisää käyttökokemuksia.

Ja vielä lopuksi - vaikka itse olenkin ollut tähän asti "luomukuvaaja", niin minusta triggerin käytössä salamakuvauksessa ei ole mitään väärää tai halpamaista. En näe mitään mieltä siinä, että salamatriggereistä tehtäisiin joku puristinen ja "raadolta kuvattu karhu ei ole luontokuva"-tyyppinen kiistakapula.

-- 
Teemu Mäntynen
http://www.mantynen.com/teemu/
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html