Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Anne Pöyhönen (anne.poyhonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 12.09.2010



Mitä jos syöksyvirtaus koostuisi joukosta trombimaisia pyörteitä, jotka joukolla kulkevat samaan suuntaan maata pitkin kiertäen puut itsensä ympäri kunnes katkeavat? Trombiparvi voisi poukkoilla, vetäytyä välillä pilveen ja iskeä kohta uudelleen maakosketukseen. Vai miksi pyörteiksi noita pitäisi kutsua? Syöksypyörreparviksi? Tässä on maasta nousevan pölyn värittämänä tuollainen pyörretuuliparvi. http://www.inflowimages.com/code/showimage.asp?img=../chasereports/dustdevils/dd25.jpg

Se sitten miksi puissa on jo valmiiksi kierteitä, on jonkun verran tutkittu juttu:

METLAn mukaan havupuut kiertyvät nuorina auringon mukaan eli myötäpäivään, ja "teini-iässä" alkavat kiertyä päinvastaiseen suuntaan eli vastapäivään. Tuloksena on kaksoiskierteinen runko, joka kestää paremmin. Toisin on niillä 5% puista, jotka kasvavat erityisen usein aukeiden reunassa, ja jotka jatkavat koko ikänsä kiertymistä auringon mukaan eli jäävät myötäpäiväisiksi. Tarkkaa syytä miksi pieni osa puista ei osaa vaihtaa suuntaa ei METLAssa oltu selvitetty.

Nämä myötäpäiväiset rungot ovat seinähirsissä niitä, joiden halkeamat eivät ole suoraan puun suuntaisesti vaan nousevat hirressä vasemmalta alhaalta oikealle ylöspäin kun katse seuraa hirttä vasemmalta oikealle päin. Ihan sama kummalta puolelta hirttä katselee. Kansanperinne tietää kertoa että tällaiset hirret jatkavat seinässä kuivuessaankin vielä kiertymistä hiukan, ja vääntävät siksi nurkkaliitoksia auki. Tämän näkee usein hirsirakennuksissa kun katsoo tarkasti näiden hirsien nurkkia. Hirren alareunasta on veistetty kirveellä hiukan pois, kun se on noussut seinäpinnasta esiin ja ylöspäin huoneen sisätilaan päin, ja näyttää rumalta kohoumalta muuten pystysuorassa hirsiseinässä. Olen nähnyt tällaisia hirsiä joissa nurkkaliitokset harittaa jopa 50 cm paksuissa hirsissä vanhoissa rakennuksissa.

Keski-Euroopan perimätiedossa mainitaan että näihin myötäpäiväisiin puihin iskevät salamat tavallista useammin.

Mielenkiintoista olisi saada tietää kumpaan suuntaan nuo puut pyörivät, joita Manta ym. myrskyjen syöksyvirtaukset ovat katkoneet kuin hammastikkuja. Pyörikö puu pyörretuulen voimalla lisää samaan suuntaan kuin mihin sen syiden kierteet jo valmiiksi olivat, vai pyörittikö tuuli vastapäivään kiertyneitä puita myötäpäivään?

Mihin suuntaan pölypyörteet pyörivät, myötä- vai vastapäivään?

Arizonassa on muuten mitattu huomattavia sähköjännitteitä pölypyörteissä.

Anne

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html