Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: T K (timo.kaiponen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 07.09.2010



Moi kaikille,

kävin työmatkalla Konnevedellä. Illalla juttelin paikallisen pelastuslaitoksen toimihenkilön ja meripelastusharrastekaverini kanssa Manta-myrskystä. Kertoi yön olleen ikimuistoinen. Puuta oli kaatunut seutukunnalla yhteensä noin 2000 hehtaaria. Edelleen kaatuneita puita raivaamassa on yhteensä 100 metsäkonetta ja paikallisten metsurien ohella mm. 70 virolaista metsuria. Myrskyjen myötä perinteistä käsityötä taitavat metsätyömiehet loppuivat siis maastamme. Mantasta asti on kylällä jatkunut yötäpäivää katkeamaton tukkirekkaralli. Laskeskelimme rekkoja menevät noin kolmen minuutin välein. Erikoisinta palomiehen mielestä oli myrskyn jättämät jäljet maastossa ja saarissa. Tuuli oli ikäänkuin pomppinut paikasta toiseen kaataen sieltä täältä satunnaisesti maahan tullessaan lähes kaiken. Työtä jälkien korjaajiille riittää arvioiden vuodeksi eteenpäin. Rakennuksia ja rantasaunoja on murskaantunut runsaasti.

Lisäksi jututin ihmisiä paikallisessa baarissa. Heidän mielestään erikoisinta oli paikkapaikoin tapahtunut tuulen kiertoliike. Tuuli oli tarttunut mm. pihakoivuun, vääntänyt sen korkkiruuville kunnes puu oli katkennut muutamien metrien korkeudelta. Saman oli kuulemma tehnyt myös havupuille. Osa lähikoulun oppilaista kertoi saaneensa kotiin sähköt vasta maanantaina. Emännät valittelivat sulaneita pakastimiaan. Seudulla on myös paljon karjataloutta, joten hankaluuksia tuntui riittävän.Kaikki aggregaatit olivat menneet heti kaupaksi Jämsää myöten.

Henkilövahingoilta vältyttiin, vaikka mahdollisuuksia pahempaan oli tarjolla. Eläimiä palolaitoksen miehet ja metsurit ovat löytäneet jo runsaasti. Pahimmin oli käynyt viiden hirven laumalle, joka menehtyi kokonaisuudessaan kaatuvien runkojen alle. Lisää löytyy varmasti kun aluetta ehditään perkaamaan. Muutamia syöksyvirtausten alle jääneistä saarista kaljuuntui täysin.

Parhaan käsityksen saisi toki ilmasta, mutta jos kesälomaa on jäljellä ja mielenkiintoa riittää, suosittelen rengasmatkaa "Syviin metsiin". Mietin minne voisin laittaa muutamia kuvia paikalta.

terv. Timo Kaiponen, meripelastaja ja satunnainen bongari Joensuusta

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html