Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Kalaoja Jarmo (Jarmo.Kalaoja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 09.08.2010



Kuvia Veeran tuhoista:
http://www.esaimaa.fi/veera

Männyn juuristo kestää paremmin tuulta kuin kuusen. Harvennuksen jälkeen mäntymetsä on arimmillaan tuulituhoille muutaman vuoden. Tiheäsyisen männyn kasvatuksesta ei taida tällä hetkellä kukaan puunostaja olla valmis maksamaan.

Uudessa Seelannissa näin koneellisesti suoriin riveihin istutettuja puupeltoja, joita ei tarvitse kasvuaikana enää harventaa. Suomessa tuollaista ei juuri harrasteta. Kuivilla kankailla "oikeankin" vanhan mäntymetsän valtaa melko lailla tasakokoinen ja -välinen tukkipuusto, puusto harventuu luontaisesti sillä männyntaimet ja lehtipuut eivät isompien puiden varjossa menesty. Siellä missä kuusi menestyy eikä metsä ole päässyt ikimetsävaiheeseen on metsässä enemmän erikokoisia puita. Jatkuvassa kasvatuksessa metsä pyritään kai pitämään tuossa vaiheessa. Suurimmat puut silloinkin ovat myrskytuhovaarassa.

Toisaalta päätevaiheeseen ehtinyt ikimetsäkin on arkaa myrskytuhoille: http://yle.fi/alueet/teksti/keski-suomi/2010/08/raakkipuron_suojelumetsa_karsi_myrskytuhoista_1885660.html

Jarmo

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html