Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Leevi Korpela (leevikorpela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.06.2010


Subject: [myrskybongarit-l] "Pilvisalama -> tyhjiö -> äänenpaine -> täräys -> rikkinäinen talo"

> Hei,
>
> Tuli taas melkoista juttua irc-kanavan kautta vastaan. Tietääkö kukaan
> tuosta tarkemmin?
>
> Linkin sisältö puhukoon puolestaan:
> http://www.flcenter.net/forum/26/1077
>
> Marja W.

Marjan viestin johdosta.
Myrskyvaroitus.com/Myrskyhistoria:

01.10.2007
  TUHANNEN SALAMAN LOKAUKKONEN.
  Ukkonen sytytti useita tulipaloja Pirkanmaalla. Maanantain vastaisena yönä Suomen eteläpuolelta virranneen lämpimän ilman ja kylmän pohjoisen yläilman kohtaaminen synnytti laajan ukkosrintaman, joka leiskui Etelä- ja Länsi-Suomen taivaalla yön tunteina. Säätila on viime päivinä ollut ajankohtaan nähden varsin lämmin.
  Pirkanmaalla ukkosen aiheuttamat tulipalot ja vikailmoitukset juoksuttivat palokuntia aamusta asti. Varhaisaamun tunteina syttyi ainakin kolme tulipaloa. Kangasalan Kuohunharjuntiellä liekehti omakotitalo ja Oriveden Laasolantiellä ulkorakennus. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta rakennukset kärsivät ilmeisesti pahoja vaurioita. (HS ja Aamulehti).

  Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä (30.9.-1.10) Oulun yli pyyhkäissyt ukkosrintama oli vuodenaikaan nähden harvinainen, mutta ei tavattoman poikkeuksellinen. Ukkonen paukahteli lisäksi myös Tornionjokivarressa ja Rovaniemi-Sodankylä alueella.
  Oulussa ukkosen aiheuttama sähkökatkos pimensi poliisilaitoksen tietokoneita, eikä akkukäyttöinen varajärjestelmä käynnistynyt. Hälytystehtäviin ongelmalla ei ollut vaikutusta. Palolaitoksella ei ollut ukkosesta johtuneita hälytyksiä. (Kaleva).

  Kaksi ukkosrintamaa
  Jo 30.9 iltapäivällä ukkosti Seinäjoen tienoilla. Illan suussa Turun ja Porin välissä salamoi yksittäinen ukkospilvi, jonka välähdykset näkyivät mm. Helsinkiin saakka. Illalla ja yöllä ukkosia syntyi pohjoisemmaksi aina Oulua ja Etelä-Lappia myöten. Merenkurkussa ja Ruotsin rannikolla salamoi runsaahkosti.
  Varhain aamulla 1.10 nousi etelästä vielä uusi laaja ukkosrintama Etelä- ja Länsi-Suomeen. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuolloin iski lähes 1000 salamaa, mitä voidaan pitää ajankohtaan nähden varsin poikkeuksellisena.

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html