Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Tomi Karvonen (tomi.j.karvonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 05.06.2010



Tervehdys!

Kirjan virallinen esittelyteksti menee seuraavasti:

*"Salaman voimalla *kertoo kaupungista maalle muuttaneesta perheestä, jonka puoliksi jo saneerattu omakotitalo vaurioituu salaman iskusta niin, ettei korjaaminen kannata. Vakuutusyhtiö kieltäytyy korvaamasta, eikä jähmeä virkakoneisto käynnisty lapsiperheen avuksi. Lukijalleen kirjoittamassaan kirjeessä perheenäiti kuvaa arkielämän ja muiden ajankohtaisten ilmiöiden lomassa kujanjuoksua, jonka tavoitteena on saada uusi koti ennen kuin nykyinen käy täysin asuinkelvottomaksi.

Kirja perustuu toteen, ja kirjan myyntituloilla yhdessä hartiapankin kanssa rakennetaan perheelle uusi omakotitalo."

Ensimmäinen "uutisointi" asiasta on ollut seiskassa, mikä nykymedioista onkin se joka aina kirjoittaa 100% totta. Itse en ole ole lukenut kirjaa joten en tiedä mitä oikeasti on tapahtunut, mutta jotta pilvisalama olisi vaurioittanut taloa niin siihen olisi tarvittu yksinkertaisesti fakta, että talon olisi tullut sijaita pilvessä.

Toisekseen jos ajatellaan mitä talolle tapahtuisi hetkellä jolloin hornetti talon sisällä rikkoisi äänivallin (niinkuin salaman tilanteessa tapahtuu) voisi tietenkin olla mahdollista, että talo saattaisi kokea jonkin asteisia vaurioita, mutta salaman tapauksessa purkauskavavan tulisi tällöin sijaita talon sisällä.

FLC:n foorumissa on todettu, että räjäyttää salama puunkin. Kyllä tämä pitää paikkansa, mutta lähinnä puun pirstoutuminen johtuu siitä, että (asia yksinkertaistettuna, älkää vetäkö herneitä nenään) puun sisällä oleva vesi salaman iskeässä äkillisesti höyrystyy ja tämä höyry purkautuu "räjähdysmäisesti" aiheuttaen puun pirstoutumisen. Tälläisessä tapauksessa talo olisi tullut rakentaa täysin juuri hakatuista puun rungoista, tosin salama halkaisee myös kuivankin puun, mutta tässä tapauksessa saa käsityksen, että talo olisi tuhoutunut totaalisesti...

Eiköhän kyseessä kuitenkin ole monien sattumien summa: Esimerkiksi salama on iskenyt talon läheisyyteen, jolloin "ukkosen jyrinä" on ollut voimakkaan kuuloinen yhdistettynä, että talossa rakennusvaiheessa/saneeratessa on tehty sutta --> Kantavat hirret ottaneet itteensä voimakkaasta jyrinästä --> puoli taloa tulisi purkaa, että saataisiin korjattua vahingot --> liian kallista.

Huom! Edellinen on täysin hypoteettinen oletus tapahtumista, kuten totesin en ole kirjaa lukenut, mutta kysymys tässä olikin pilvisalaman auheuttaneen talon tuhoutumisen mikä jokaisesta myrskybongarista kuulostaa yhtä todelliselta, kuin UFOjen mahdollinen hyökkäys maapallolle... Eli yritin löytää hieman todellisemman lähestymistavan mahdolliseen tapahtumaan. En kiellä etteikö salamalla olisi ollut osuutta asiaan, mutta niinkuin mainoslauseet kuuluvat ko. tapauksessa homma ei vain voi mennä niin...

Sanottakoon vielä, että kirja on omakustanne ja epäilen suuresti kirjoittajan paneutuneen salaman fysiikkaan ja etenkin kun kirjoitetaan kirjaa, jonka tulisi myydäkkin jotain niin eiköhän hieman dramatiikkaa silloin kannata lisätä mukaan ;) Salamanisku halkaisi *Astrid Lindgreninkin *kirjassa Ronja Ryövärintytär talon ja Ronja näki päivänvalon...

// Tomi Karvonen

2010/6/5 Marja Wallin <ukonvasama_ät_gmail.com>

> Hei,
>
> Tuli taas melkoista juttua irc-kanavan kautta vastaan. Tietääkö kukaan
> tuosta tarkemmin?
>
> Linkin sisältö puhukoon puolestaan:
> http://www.flcenter.net/forum/26/1077
>
> Marja W.
>
> --
> http://ukonvasama.blogspot.com
> http://marjis.kuvat.fi/kuvat/
>
> --
> Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
> Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html***
> Listan www-arkisto:
> http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html
>

-- 
--
Tomi Karvonen
tel. +358(0)40-5169889
e-mail. tomi.j.karvonen_ät_gmail.com

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html