Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Sami Jumppanen (sami.jumppanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 14.05.2010



Hei!

Mikkelin läpi meni ainakin neljä solua/salamointikeskusta, ainakin kaksi samanaikaisesti. Omalta paikaltani (keskustasta 5km lounaaseen) katsellen sekä länsi että itä saivat osansa. Kyllä salamoita riitti Graanin itä- ja pohjoispuolellekin.

Viimeisin solu (etelä->länsi) innostui antamaan nopeita kerrannaisia, aivan kuin joidenkin järjestelmäkameroiden salama-apuvalo, ja kiitettävän tiheään parisen minuuttia, sitten vähän rauhoittui. Kuvio on tuttu, mutta en vielä tiedä mistä salamointitiheyden piikki tuolla suunnalla johtuu. Tässä on muutamia kohtalaisia mäkiä, ne voisivat osittain ainakin selittää. Salamoiden energia ei nimittäin korvakuulolta ollut suurempi (olivat hiljaisempia/lyhyempiä jyrinöitä), joten tiheyden kasvu johtuu mielestäni purkauskynnyksen madaltumisesta. Mutta miksi kynnys laskee äkisti? Pilvessä tapahtuu jotain, mutta vaikuttaako maaston muodot siihen?

Yksittäisen kuuron tapauksessa en ihmettelisi asiaa, mutta vastaavanlaista käyttäytymistä on siis nähty aikaisemminkin täällä.

Salamoita sai pimeämpään aikaan kohtuullisen helposti kuvattua 18mm polttovälillä ja "lankalaukaisimella". Aiempaa kokemusta ei vielä kuvaamisesta ollutkaan. Ympäristö ei ole erityisen hieno kuvia ajatellen ja sade rajasi kameran sijoittelua, linssissäkin pisaroita, mutta toisaalta kuvia sai ihan kotipihalta. Hyvä kauden avaus!

T:Sami Jumppanen

--

Sami Jumppanen

http://www.vimeo.com/samijumppanen
http://netti.nic.fi/~some-e/
http://some-e.blogspot.com
http://picasaweb.google.fi/sami.jumppanen

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html