Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Panu Lahtinen (pnuu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 26.01.2010



Moi,

Pauli Jokinen pitää torstaina 28.1. klo. 14.15 alkaen seminaariesitelmän Helsingin yliopistolla (Physicum, huone E207) otsikolla

"Kesäkuukausien voimakkaat matalapaineet Suomessa ja tapaustutkimuksena
vuoden 1890 myrsky".

Tuosta 1890 tapauksesta kuultiinkin jo syystapaamisessa Paulin esitelmä, mutta nyt on tämän missanneilla mahdollisuus paikata aukkonsa historiantietämyksessään ;-)

Kuulemma tiedossa on paljon meteorologista jargonia, sillä kuulijat ovat pääasiallisesti meteorologian opiskelijoita (ja jo valmistuneita naapuritalon työntekijöitä..).

Alla vielä tarkempi kuvaus esitelmän sisällöstä:

Kesällä esiintyvät voimakkaat matalapaineet ovat tieteellisessä tutkimuksessa jääneet talvivastineitaan selvästi vähemmälle huomiolle vaikka myös kesällä matalapaineisiin liittyvät tuulet voivat aiheuttaa myrskytuulia merellä ja vaarallisen voimakkaita tuulia maa-alueilla.

Tässä seminaarissa keskitytään kesäkuukausina (kesäkuu-elokuu) Suomessa esiintyvien voimakkaiden matalapaineiden aikaansaamiin koviin tuuliin (syvän konvektion tapauksia ei huomioitu). Kesäkauden tuulitapausten klimatologiaa ja vaikuttavia tekijöitä on tutkittu Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) uudelleen analysoitujen sääkenttien avulla ja synoptisia havaintoja sekä sanomalehtiartikkeleita hyödyksi käyttäen. Lisäksi perehdytään erityisesti sidotun lämmön vapautumisen ja potentiaalipyörteisyyden kasvun mahdollisiin vaikutuksiin voimakkaiden kesäisten matalapaineiden kannalta.

Seminaarin toisessa osassa tarkastellaan usein Suomen voimakkaimmaksi väitettyä myrskyä, joka aiheutti laajalti tuhoa maan eteläosissa vuonna 1890. Tästä elokuisesta matalapaineesta on tehty yksityiskohtainen selvitys, jonka päämääränä on ollut selvittää, kuinka voimakkaita tuulia kyseiseen myrskyyn todella liittyi. Tulosten perusteella kyseessä saattoi olla Suomen ainoa tunnettu hirmumyrsky.

Panu, jaoston apuvetäjä

-- 
Panu

"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic" -- Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html