Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Mäntynen (teemu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 21.08.2009



Jukka Hölttä kirjoitti:

> Itse kuulun siihen porukkaan joka on tyytyväinen kun saa hieman
> julkisuutta kuvilleen ja harrastusta mainostettua vaikkei nyt rahaa
> välttämättä saisikaan.

Vanha viidakon sananlasku: "Ei kissa kiitoksella elä."

Tietysti kuvallisten tuotostensa ensimmäisiä kertoja esille saaminen on jännää ja jo sinällään palkitsevaa. Itsekin olen antanut käyttää kuviani ilmaiseksi jopa kaupallisissa medioissa ihan vain kuvaajakredittejä vastaan etenkin alkuaikoina. Ursan omat julkaisut ovat aina saaneet kuvani/tekstini ilmaiseksi ja saavat jatkossakin, koska kyse on "omasta porukasta", joka toimii yhtäläisesti talkoohengessä.

Vasta juuri kuluneena kesänä annoin pienelle paikallislehdelle luvan käyttää yhtä kuvaani ilmaiseksi. Näin siitä huolimatta, että olen myös myynyt kuviani, ja että (kuten näkyy) suhtaudun varauksella siihen, että kaupalliset tahot kinuaa ilmaisia palveluksia kauppatavarakseen. Lupa pikkulehdelle irtosi ihan vain siitä ilosta, että ehkä joku kiinnostuu bongauksesta harrastuksena. Nimen esille saaminen ei olisi voinut enää vähempää kiinnostaa (apinan tuntee jo kaikki, mutta apina ei tunne vieläkään ketään ;)

Palaan tähän ko. tapaukseen. Kuka näkee STT:n videon lopputekstejä? En tiedä, missä ja miten ko. videota aiotaan levittää, eli voin olla ihan hakoteillä, mutta uutisissa harvemmin näytetään lopputekstityksiä. Siinä voi maineen ja kunnian saaminen jäädä aika vähälle.

 > Ymmärrä kyllä jos joku ei halua julkaista kuviaan ilman kunnon  > korvausta mutta pitääkö sitä täällä ruveta asiasta ruikuttamaan.

Kukaan tähän ketjuun kirjoittaneista ei nähdäkseni ole vaatinut rahaa jokaisesta kuvasta jokaisena kertana, tai vielä vähemmän sitä, että kukaan bongari ei saisi antaa kuviaan palkkiotta, vaan on kommentoinut sitä, että kaupallisilta tahoilta on lupa pyytää muutakin kuin lämmintä kättä.

Harrastaja ei välttämättä tiedä tai kehtaa pyytää kohtuullista korvausta vaivoistaan. Suuret julkaisijat käyttävät sitä häikäilemättä hyväkseen.

Tuntuu jopa siltä, että mitä suurempi mediayhtiö, sen häikäilemättömämpi se on. Pieni Tähdet&Avaruus-lehti tarjosi rahallista korvausta automaattisesti ja heti. Salon Seudun Sanomat (osa suurta TS-yhtymää) ei maininnut sanallakaan, ennen kuin otin sen itse esille. Iltapäivälehdet ja Hesari kohtelee harrastajakuvaajia jopa häpeällisen huonosti.

Eli miksi harrastajan, joka on uhrannut omia rahojaan ja omaa aikaansa, pitäisi olla se ainoa taho, joka toimii pelkällä talkoohengellä? Eikä kyse aina tarvitse olla rahasta. Omasta mielestäni joku kirjan vapaakappale tms. voi olla paljon hienompi palkkio, kuin muutama hikinen kymppi rahaa. Mutta pelkkä kuvaajakreditti joltain isolta kaupalliselta julkaisijalta on mielestäni jopa halveksuvan aliarvioiva palkinto.

> Ehkä pitää unohtaa tämä lista tämän tyylisissä tapauksissa ja alkaa
> kyselemään materiaalia vastaisuudessa muita reittejä pitkin kerran alkaa
> se rutina että rahaa, rahaa

Ehkä jaoston vetäjän kannattaa harkita, ennen kuin alkaa jaotella jäseniä samoin ja väärin ajattelevien joukkoihin. Jaostosta ei mielestäni pidä tehdä mitään automaattia, josta kuka vain voi tilata ilmaisia kuvia. Kukin pyytäjä kertokoon, millainen palkkio on luvassa, ja kukin bongari päättäköön itse, onko kiinnostunut.

Ugh.

-- 
Teemu Mäntynen
http://www.mantynen.com/teemu/
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html