Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: mikko happo (procyon01_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 17.07.2009



Kuopiossa oli illasta n. 20.00 tienoilla tarjolla varsin nuivaa ukkostelua. Taivaalla kulki lähes laidasta laitaan sininen hitaasti liikkuva ja harvakseltaan vilkkuva pilvi. Luulin jo, että siinä oli kaikki...

MUTTA! Illasta n. 22.30 vilkaisu sadetutkaan kertoi tilanteen. Kameran kanssa siis tornille takaisin, jossa näkymä oli huikea. Nyt pilvinauha todellakin oli upea panoraama 180-astetta kaakosta luoteeseen. Ainakin 3 eri ukkostavaa solua tässä yhtenäisessä nauhassa, jotka vilkkuivat koko ajan. Pilvi näytti olevan menossa ohi hitaasti valuen, joten kamera saisi naksutella kaikessa rauhassa illan pimetessä. Toisin kuitenkin kävi; akku päätti loppua juuri kun olisi jotain kuvattavaa. Vain muutamia kuvia pilvisalamoista tallentui kortille. Sää oli tyyni ja lämmin, joka houkutteli lintutornille myös muita ukkosen taivastelijoita. Rappujen jatkuva ravaaminen heilutti tornia sen verran reilusti, ettei kuvista saanut pitkällä valoitusajalla mitenkään tarkkoja. Kuvaamista hankaloitti muutenkin se, että salamointia tapahtui todellakin koko taivaankannen mitalta.

Seesteisen tunnelman rikkoi hitaasti ilmennyt vyörypilvi, pilven kulkusuuntaan nähden oikealle puolelle. Ja millainen vyörypilvi! Ei ehkä mikään maailman selvärajaisin sellainen, mutta pituutta sillä piisasi lähes koko näkyvissä olevan pilven mitalta! Hienosti näkyi sen kaartuminen ja sisäänvirtauksen alueet! Efektiä koristi myös se, että Kuopion pohjoispuolella Kallaveden päällä leijunut sumuharso alkoi imeytyä pilveen. Aluksi rauhallisesti maan pinnan muotoja mukaillut harso imuroitui yhtenäisenä nauhana jonnekin pilven ammottavaan kitaan. Pilven kulkusuunnan äkillistä muutosta mukaili myös äkillinen ukkospuuska, joka ei ollut kuitenkaan lähellekään samaa luokkaa aiemman supersolun kanssa. Pian tämän jälkeen alkoi sade (ei rakeita), joka siirsi bongarin tornista pois viemään kameraa autolle. Pilvi meni käytännössä täysin päältä ja koska Kuopiossa eivät katuvalot näin kesällä pala - tunnelma oli LOISTAVA. Salamoiden kirkkaus täysin pimeässä oli (salamoinnin tiheyden huomioiden) upeaa katseltavaa, meni minun top-5 yöukkosten sarjaan tämä! Pari lähiosumaa tuli, joista selvästi lähin autolla ajaessa paremmalla katselupaikalle pilven ohittaessa Kuopiota. Näkökenttä häikäistyi (ja pimeni) useaksi sekunniksi ja jyrähdys kuului jopa autoon ajon aikana voimakkaana. Salamointitiheys oli jotain 10-20 salamaa minuutissa parhaimmillaan, vaikea sanoa tarkkaa lukua, koska nämä salamoivat solut rätkivät näitä osumia lähes yhtäaikaa sarjassa ja samalla piti vielä koittaa kameraankin keskittyä. Pilven alareunan selvää pyörimistä en havainnut, mutta pilven ylittäessä bongauspaikan sen alareuna liikkui selvästi eri suuntaan kuin pilven havaittu kulkusuunta (tutkasta varmennettu myöhemmin).

Kerrankin ukkonen tarjosi sitä, mitä minä haluankin - salamoita! Näitä puuskia ja rakeita on jo nähty tällekin vuotta, mutta tällainen salamointi on ollut jo kauan tilauksessa. Lisää tätä tavaraa ja paljon, kiitos!

Kuvia on kortilla, mutta ehdin purkamaan niitä vasta ensi viikolla. Ei mitään kovin kummoista matskua luvassa, pilvisalamoita ja tornin heilunnasta johtuvaa epätarkkuutta. Toivottavasti niistä edes jonkun kehtaa laittaa näytille.

-Mikko

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html