Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 11.05.2009



Hei!

Havaintoja on alkanut mukavasti kertyä havaintokantaan. Näin kauden alussa haluaisin muistuttaa porukkaa muutamista kirjaamiseen liittyvistä asioista.

Ihan alkuun kannattaa varmaan käydä lukaisemassa havainto-ohjeita läpi myrskybongaus-wikissä (tekee terää varmaan havaintokonkareillekin, mutta erityisesti aloittelevien kannattaa tutustua):

http://www.ursa.fi/wiki/Myrskybongaus/Havainto-ohjeita

Ihan kaikesta ei vielä ole ohjeita, mutta kesän mittaan noita olisi tarkoitus täydentää.

Havaintokantaan kirjatessanne huomioikaa myös seuraavia (muoto)seikkoja:

  1. Havaintoaika
    • yksi pvm riittää, jos havainto mahtuu yhden vuorokauden puolelle (alku- ja loppupvm:t ainoastaan keskiyön ylittävissä havainnoissa)
    • erityisesti RaPu-projektissa on syytä kiinnittää huomiota suhteellisen hyvään tarkkuuteen (ei sekunteja, mutta alle 5 min tarkkuus)
  2. Havaintopaikka
    • aina kunnan/kaupungin nimi ensin ja sitten tarkempi osoite tai paikkatieto
    • kun olette liikkeellä, yrittäkää silti risteyksien yms. katujen ja teiden nimien perusteella saada suhteellisen tarkka paikka tietoon..
    • erityisesti RaPu-projektissa kohtuullinen tarkkuus (1 km tms.) on iloksi
    • koordinaatit ovat hyödyllisiä, niiden selvittämisestä on aika laajat ohjeet wikissä: http://www.ursa.fi/wiki/Myrskybongaus/HavaintopaikanKoordinaatit (GPS ei ole välttämätön, jos osaa lukea paikan kartasta)
  3. Havaitsijan nimet
    • "tieteellisen" havainnon tunnusmerkki on, että havainnoilla on nimetyt havaitsijat.. siis "kaverit", "kylänmiehet" eivät ole suositeltavia kirjauksia tietokantaan.
    • voisitte kyllä kirjoittaa nimenne isoin alkukirjaimin :-)
  4. Ilmiöt

Erityisesti aloittelevien on syytä tutustua myrskyilmiöihin ja niiden tunnistamiseen. Yritetään saada kesän aikana lisää kuvia ja ohjeita verkkoon.

Mm. pyörretuulien tunnistamisessa on usein tullut ongelmia. Kannattaa oppia erottamaan mm. maanpinnan pyörteet (pölypyörre yms.) ukkospilviin liittyvistä pyörteistä (trombit, suppilot).

Myrskyhavaintokannan kriteerit ovat aika monen ilmiön kohdalla korkeat, eli ihan pikku-ukkosista ja tuulenpuuskista ei saa havaintoja tietokantaan. Eli katselkaa vähän ilmiökriteerejä myös..

Esim. mammatuksia ollaan kirjattu vain voimakkaiden kuuropilvien yhteydestä, vaikka niitä välillä muulloinkin näkyy. Kova salamointi on vasta 20 iskua/min, isot rakeet yli 8-millisiä (paitsi Rapu-projektissa kirjataan jo 3-milliset) ja muuta tällaista.

Ottakaa kuvia ja kyselkää listoilla, jos ette tunnista jotain ilmiötä, mutta epäilette sitä kirjaamisen arvoiseksi..   

  • * *

Mutta näistä tiukalta tuntuvista ei kannata säikähtää, vaan rohkeasti tehdä havaintoja. Edelleenkin kovina ukkospäivinä jää bongareilta paljon huomionarvoista kirjaamatta tietokantaan.

Laajoista havainnoista on sellainen ilo, että niistä on mahdollista saada parempaa kuvaa siitä, mitä missäkin on tapahtunut.

-VeikkoM-

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html