Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Leevi Korpela (leevikorpela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.07.2008



Ajelin tänään Liperistä Heinäveden kautta tie 23:lle ja edelleen Varkauteen-Lahden tienoille. Myrskytuhoja ainoastaan lähempänä Varkautta, ei Heinävedelle päin yhtään.

Olin viikon saaressa Höytiäisen luoteisosassa ja perjantai-illan toinen, se rauhallisempi solu raapaisi lähimmillään 5-6 kilometrin päästä lounaan suunnalta hiipuen eteläiselle taivaalle. Laittelin grillinuotiota klo 21.30 paikkeilla ja ukkonen tuli todella puun takaa yllätyksenä, ihan kirjaimellisestikin metsän puolelta. Auringonlasku värjäsi pilvet kammottavan kauniiksi, salamoita näin ehkä parikymmentä, melkein kaikki pilvisalamoita. Odotusarvot olivat täysnolla. Skandinaavisen korkean itäreuna ja Suomen pohjois- ja itäosia raapivat Jäämeren matalapaineiden roiskeet eivät yleensä anna mitään herkkuja ukkosbongareille. Kun katsahdin kännykästä Ilmailulaitoksen sadetutkaa äimistyin todella nähdessäni lätisemmän sadetutkapallukan. Seuraavaksi luinkin teksti-tv:stä jo Savon myrskytuhoista... Valitettavasti kuolleen solunraadon takaa en nähnyt yhtään valonväläystä kaakkoon suunnanneesta möröstä, jonka tuikkeet olivat kuulemma näkyneet jopa Kumpulan säätalon katolle.

Jouhtenisella
Tuli oltua vaimon kanssa pari päivää mustikassa Jouhtenisen saaressa vuoden 2004 trombituhoalueella. Kaatuneitten runkojen sekamelskan suojista löytyi Höytiäisen saarien ainoa hyvä marjasato. "Hiukan" vaikea, mutta vaikuttava maasto. Oli itselle melkoinen tapaus seisoa alueen reunalla ja katsoa omin silmin mieletöntä maisemaa, joista oli nähnyt televisiosta, lehdistä ja mm. Petri Saarikorven myrskysivuilta monia kuvia.

terv. Leevi

  • Original Message ----- From: antti kiiskinen To: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi Sent: Saturday, July 26, 2008 10:26 PM Subject: Re: [myrskybongarit-l] Solu Kuopion lähellä

  Tervehdys,
  Vaikutti klassiselta "Right Moverilta" Suomen oloihin verrattain hyvässä High Shear/Low Cape -tilanteessa, eli supersolun mahdollisuutta ei ainakaan voi laskea pois kuvioista. Myrskytuhoista sen verran, että ainakaan Valtatie 23:n varrelta en havainnut kovinkaan tuoreita myrskytuhoja. En tosin ajanut, kuin 30km päähän Varkautta Heinävedelle. Hyvinkin mahdollista, että Heinäveden risteyksestä eteenpäin voi löytyä joitain tuulenkaatoja. Pohjois-Karjalan radiosta kuului mielenkiintoinen juttu aiheesta, jossa eräs silminnäkijä kertoi alueella sataneen ensin rakeita, jota seurasi ilmeinen syöksyvirtaus, minkä tuloksena puita pätkittiin mökkitiellä vielä seuraavana päivänä.

  26. heinäkuuta 2008 2:18 Pekka Kuronen <pekka.kuronen_ät_pegasi.fi> kirjoitti:

    Lappeenrannan pohjoispuolella näkyy olevan, salamoi noin kaksi kertaa minuutissa. Riittävän sivusta ei ole päässyt näkemään mutta koitin aiemmin tiirailla pullistumaa alasimen keskellä vaan oli pilviä liikaa edessä. Mutta alasin ulottui tosi pitkälle pilven menosuuntaan ja ukkonen tuntui olevan tutkakuvasarjan perusteella jonkunsortin right mover (vai tuleeko tuollaista liikettä aina rintaman oikeassa reunassa?), joten maallikkona elättelin toiveita supersolusta.

    Oon uusi tällä listalla ja säätietämykseni on melkoisen hataraa, joten suotakoon anteeksi mahdolliset väärät olettamat :)

    Ja koska olen uusi tällä listalla, esittäydyn lyhyesti. Olen 36 vuotias atk-alan ihminen ja olen aina ollut kiinnostunut myrskyistä ja sääilmiöistä. Teoreettinen tietämykseni on Google -tasoa mutta opin pikkuhiljaa uutta. Ultimaattinen haave olisi nähdä kunnon tornado / trombi sopivalta etäisyydeltä, myöskin kunnon supersolu-ukkosen kokeminen voisi olla hieno juttu.. kunhan näistä vain selviää ehjin nahoin ja vähin taloudellisin tappioin :)

    Jos aiheen ohi jollain olisi tietoa tästä RaPu työkalusta, josta kaikki puhuvat mutta mitä en mistään ole löytänyt, olisin hyvin kiitollinen tästä.

    Pekka

    Ilkka Toivanen wrote:

      Taisi ollakin melkoinen löytö, media toitottaa myrskyn kaatavan puita ja katkovan sähköjä, pelastuslaitoksella on töitä jonoksi asti.

      Niinköhän jaksaa kurvata vielä aamupuolella yötä tänne Lappeenrantaankin.
      --
      Ilkka


      2008/7/25 antti kiiskinen <tikuilla_ät_gmail.com <mailto:tikuilla_ät_gmail.com>>


         Onkohan ketään Kuopion keskustan itäpuolelta Kailavedeltä
         ottamassa kuvia emopilvestään 20:30 aikoihin voimakkaasti oikealle
         kurvanneesta ukkossolusta, joka näyttää voimakasta sadekaikua?

         Ps. Myös aiemmin päivällä Kemijärvellä kulkenut Bow Echo kiinnostaa :)

         --    Terveisin
         Antti Kiiskinen




    --
    Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***     Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***     Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html

  --
  Terveisin
  Antti Kiiskinen

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html