Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Sami Jumppanen (sami.jumppanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 11.03.2008



Tervehdys,

pakko laittaa tähän väliin muistutus historian olemassaolosta, eli että käytettyä kalustoa kannattaa tutkailla myös, varsinkin jos hankinnoilla ei ole kiirettä ja on tarve säästää rahaa. Järkkäreissä ikä ei ole niin ratkaiseva tekijä kuin pokkareissa. Näin ainakin Canon EOS D60 (vuoden 2001 lopun malli) kokeilujen perusteella, tuli juuri koottua ensimmäinen järjestelmäni käytetyistä osista. Sitä ennen kamerana Canon PowerShot A700.

Mikä on sitten muuttunut järkkäreissä ajan myötä? Kokeilin tuttavani Canon EOS 400D:tä. On tullut vähän lisää pikseleitä, isompi näyttö, tehokkaampi prosessori, nopeampi kuvien tallennus, live-view (tähtäys näytön avulla) joihinkin kameroihin. Mikä näistä parannuksista ratkaisee, on jokaisen omassa harkinnassa. Tässä voisin kuitenkin verrata D60 ja täälläkin mainittua 400D:tä keskenään pikaisesti, kun niitä on tullut hypisteltyä.

D60: 6.3 Mpix (reilut 3000 x 2000 pikseliä), sarjakuvaus 3 ruutua/s (8 kuvan puskuri).
400D: 10.1 Mpix (3888 x 2592), sarja 3 ruutua/s (JPG 27 kuvaa, RAW 10 kuvaa). Kennon fyysiset mitat ovat samat.

Puskurin koko ei vielä kerro kaikkea, kortille kirjoittaminen tuntuu aika hitaalta D60:lla, kun on ottanut puskurin täyteen. Nopeinta korttia ei kannata ostaa vanhaan kameraan (en ostanut, toim. huom)!

ISO-herkkyydet 100, 200, 400, 800, 1000 (400D:ssä suurin 1600). Kohina? Kaikki herkkyydet ovat käyttökelpoisia, suuremmilla arvoilla toki varauksin, eli riippuu siitä mitä haluaa. Molemmissa voidaan käyttää ISO 400 normaalisti ja vaihtaa herkkyyttä jos tarvetta ilmenee.

D60:n näyttö on aika pieni nykymitassa, mutta pientä kokoa enemmän häiritsee neutraalista poikkeava värintoisto. Ehkä siihen tottuu, ehkä ei. Ainakaan alkuvaiheessa en voi olla varma automaattisen valkotasapainon kohdalleen osumisesta näyttöä katsomalla. Jos kuvaat paljon RAW-otoksia, näytön värimaailmalla ei ole juurikaan merkitystä.

D60 on hitaampi kuvien näyttämisessä, ja histogrammia saa odotella hetken info-napin painamisen jälkeen.

Kuvan ottamisen kannalta D60 häviää hieman tarkennusnopeudessa ja etenkin tarkennuspisteiden määrässä (3 vs. 9). Tarkennuksen apuvalona D60 käyttää lamppua, 400D käyttää salamaa. 400D:n nopea salamatulitussarja voi joskus olla haitaksi esim. eläviä olentoja kuvattaessa, mutta vaikutti siltä että salaman avulla tarkennus on nopea ja varma.

En oikeastaan keksi suuria eroja itse valokuvaamisen kannalta, kuvaaminen onnistuu molemmilla mainiosti. D60 on kookkaampi, joten sitä pystyy käyttämään paremmin sormikkaat kädessä - hyödyllistä kylmällä säällä :)
Ehkä vähän epäreilu vertailu, kaksinumeroiset ja kolminumeroiset on Canonin ideologian mukaan eri sarjaa (mutta ikäero kompensoi). Kannattaa muuten vilkaista Wikiä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS
Alempana sivulla on hyvä aikajana/taulukko eri sarjojen malleista.

Jaaha, olenko kameranero? En kai. Kuukausi sitten en tiennyt tarvitsenko järkkäriä. Nyt kun on vähän päässyt alkuun, niin löytyyhän niitä asioita järkkärin puolesta enemmänkin, esim. pitkät valotusajat, pienet aukot / syväterävyys, parempi kuvanlaatu, kuvausmukavuus, järjestelmän muokattavuus... Jos nyt pitäisi ostaa uusi kamera, en näkisi mitään järkeä käyttää esim. 500 euroa pokkariin.

Ja entä oliko tässä asiaa? Toivottavasti edes hitunen!

--

Sami "Some-E" Jumppanen
sami.jumppanen_ät_gmail.com
http://netti.nic.fi/~some-e/

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html