Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.08.2007



> Satuinpa huomaamaan että sitä kaikkea kaikille
> megahavaintotietokantaa ollaan kehittämässä kovaa vauhtia. No
> eipä siinä mitään onhan se oikeasti ihan hyvä idea toki saada
> kaikki muuttuvan tähden kirkastumisesta revontulien kautta
> salaman lähiosumaan samaan paikkaan.
> Hieman särähtää toki korvaan, että havaitsijoiden A ja
> B-luokkiin jakaminenkin sujuu näppärästi jo heti ensi metreillä.
> Henkilökohtaisesti minua ei ainakaan motivoi havainnoida ja
> kirjata lisää muiden alojen havaintoja, koska ne menee
> samantien sinne b-havaintoihin. Esim. jos onnistuisin
> kuvaamaan täydellisen Kernin kaaren, niin se ei ole "oikea"
> halokuva, koska en todellakaan anna usmata sitä.

Pannaanpa jarrua heti, ettei asioista tule väärää käsitystä, joka Boozellakin tuntuu olevan.

Laajaa havaintotietokantahanketta ollaan yrittämässä panna liikkeelle, mutta 'kovaa vauhtia' on varsin suhteellinen käsite. Homma todennäköisesti etenee juuri niin nopeasti kuin siihen saadaan mukaan tekijöitä ja näillä riittää innostusta.

Ajatuksena on, että kehitellään riittämän hyvä koneisto eri havaintoalojen havaintojen tallentamiseen verkossa ilman, että rakennetaan kymmeniä erillisiä rinnakkaisia järjestelmiä. Tämän koneiston avulla eri jaostot voivat saada käyttöönsä ovat tallennus- ja raportointinäkymänsä. Samalla voidaan kuitenkin saada havaitsija-, jaosto-, tähtiyhdistys- ym. yhteisnäkymiä kaikista ja valikoidusta määrästa havaintoja. Järjestelyllä myös säästyttäisiin lukemattomalta määrältä eri käyttäjätunnuksia ja salasanoja.

Missään ei sanota, että havaitsijat jotenkin jaettaisiin A- ja B-kansalaisiin heidän arvonsa mukaan. Riippumatta havaitsijan kokemuksesta havaintojen oikeellisuutta pitää aina pystyä arvioimaan.

On puhuttu, että joissain tilanteissa ja aloilla kaivataan ns. maallikkohavaintoja, näitä varteen täytyy olla mahdollisuus tehdä helpommat ja yksinkertaisemmat havainto-ohjelmat. Maallikko tarkoittaa lähinnä "kadunmiestä", joka ei varsinaisesti ole tähtiharrastaja, mutta jonka havainto saattaa _jollakin_ havaintoalalla olla hyödyllinen. Mm. tulipalloista on kerätty tällaisia havaintoja.

Onko tällä jotain merkitystä tai vaikutusta myrskybongausjaoston havaintokantaan. Ei, niin kauan kuin yhteistä havaintokantaa ei ole ja niin kauan kuin myrskyhavaintojen ei päätetä yhdessä integroida yhteiseen järjestelmään.

Onko havaintoja pakko kirjata. Ei todellakaan. Itse edustan sellaista harrastaja, jonka mielestä nähdyt jutut on hyödyllistä kirjata muistiin ja dokumnetoida vaikkapa kameralla ja asettaa vertailtavaksi muiden havaintojen kanssa. Näin niitä on helpompi etsiä myöhemminkin ja mielenkiintoisempaa tutkia muiden tekemien havaintojen rinnalla. Postituslistoilla ja foorumeissa julkaistut kuvalinkit unohtuvat noin viikon päästä ja niitä on työläs kaivella myöhemmin lukemattomalta määrältä harrastajien omia sivuja, olettaen että ko. sivut enää on voimassa..

-VeikkoM-

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html