Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Johanna Liukko (johanna.liukko_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 10.01.2007



Julkaistu 10.1.2007 1:31:33

Ilmastonmuutoksen ennakoidaan 2071 tappavan 90 000 eurooppalaista

Kirjoittaja ANNE LAITINEN

Ilmastonmuutoksesta johtuvien tulvien ja kuivuuden ennakoidaan 2071 lähtien vievän hengen jopa 90 000 eurooppalaiselta vuosittain. Meren pinnan noususta arvioidaan koituvan kymmenien miljardien eurojen kulut.

Arviot esitetään Euroopan unionin komission teettämässä raportissa, jota komissio käsittelee tänään keskiviikkona. Sisällöstä kertoi ennakkoon sanomalehti Financial Times.

Raportissa hahmotellaan kaksi ennustetta, joista toisessa maapallon keskilämpötila nousee 2,2 astetta ja toisessa 3 astetta.

EU:n pyrkimyksenä on rajoittaa keskilämpötilan nousu 2 asteeseen.

Ilmastonmuutos lisäisi kuolleisuutta 90 000 henkeä, jos lämpötila nousee 3 astetta. Jos se saataisiin pidettyä 2,2 asteessa, olisi kuolemia vuosittain 36 000. Luvut ovat pieniä verrattuna tuhoon kehitysmaissa.

Meren pinta nousee metrin

Pohjois-Eurooppa myös hyötyisi ilmaston lämpenemisestä, mutta seuraukset eivät ole yksiselitteisen myönteisiä. Etelä-Eurooppa kärsisi pahoin.

Tulvat ja kuivuus olisivat nykyistä vaikeampia. Viljelijöiden sadot kasvaisivat Pohjois-Euroopassa selvityksen mukaan jopa 70 prosenttia. Etelässä ne romahtaisivat.

Monet kasvit ja eläimet siirtyisivät pohjoisemmaksi tai kuolevat.

Raportissa ennakoidaan matkailijoiden siirtyvän Välimeren maista Pohjanmeren ja Itämeren uusille turistirannoille.

Meren pinta nousisi metrin. Jo vuonna 2020 siitä koituisi selvityksen mukaan 4,4 miljardin euron vuotuiset kulut, jos hillitympi lämpötila-arvio toteutuu. Jos lämpötila nousisi 3 astetta, kulut olisivat 5,9 miljardia euroa. Vuonna 2080 summa olisi jo 42,5 miljardia euroa.

Selvityksen mukaan tästä olisi mahdollista säästää kaksi kolmasosaa vahvistamalla rannikkoja.

Suomessa meren pinta ei nouse maan kohoamisen ansiosta.

Suomessa lämpötila nousisi enemmän

Keskilämpötilan noustessa lämpötila nousee vielä enemmän Suomessa ja muilla pohjoisilla leveysasteilla.

Rajujen myrskyjen ja tulvien odotetaan yleistyvän Suomessa.

  • Kuumat kesät, joiden on ajateltu olevan poikkeuksia, muuttuvat tavallisiksi. Samoin rajuista talvimyrskyistä, joita on ajateltu olevan kerran sadassa vuodessa, tulee huomattavasti yleisempiä, sanoo ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Outi Berghäll.

Pidentyvä kasvukausi tarkoittaisi entistä suurempia satoja. Viljelyyn voitaisiin ottaa uusia lajikkeita, kuten maissia.

  • Maatalouspolitiikalla ja maailmanmarkkinahinnoilla on kuitenkin suurempi vaikutus viljelijöille kuin sadon suuruudella, huomauttaa vanhempi tutkija Susanna Kankaanpää Suomen ympäristökeskuksesta.

Pelloille ja metsiin odotetaan uusia tuhohyönteisiä. Metsien kasvun ennakoidaan nopeutuvan vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla.

  • Sen jälkeen kuusi alkaa kärsiä, kertoo Kankaanpää.

Päästöjä karsittava rajusti

Osa kasvi- ja eläinlajeista joutuisi hakeutumaan pohjoisemmaksi. Kaloista esimerkiksi siika vähenee. Porotaloudelle odotetaan vaikeuksia.

Nykyisen kaltainen talvimatkailu joutuisi vaikeuksiin.

Susanna Kankaanpään mukaan maailmanlaajuisten päästöjen pitäisi olla 70 prosenttia nykyisestä vuonna 2050, jotta olisi edes 50 prosentin mahdollisuus, ettei maapallon keskilämpötila nousisi korkeammaksi kuin kaksi astetta.

  • Jo kahden asteen nousu on valtava. Emmekä tiedä kuinka suureksi se voi siitä kasvaa. Eli paljonko kasvihuonekaasujen lisäksi aiheutuu lisää lämpenemistä kerrannaisvaikutusten, kuten jäätikköjen sulamisen takia, sanoo Kankaanpää.
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html