Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 31.08.2005



Hei, kaikille!

Katsoin ao. videon tuolloin muutama viikko sitten, kuten oli puhetta. En kuitenkaan halunnut spammata listaa asiasta enenmpää, koska asia ei millään liity myrskybongaukseen, muuta kuin että melko suurella varmuudella ei ole mikään ukkosiin ja säähän liittyvä ilmiö. Tätähän vastausta osittain toivottiin listalle. Kysymyksessä ei ollut myöskään tähtitieteellinen ilmiö. Lähetin kommenttini yksityisesti niille muutamille, jotka erityisesti silloin olivat keskustelussa  mukana.

Koska video kuitenkin on julkaistu ja pieni keskustelunjuonne tuosta tänne on lähtenyt, niin ilmaisen oman valistuneen arvaukseni suht pitkään taivasta seuranneena harrastajana. Korostan, että tämä on vain minun arvaukseni, eikä välttämättä  mikään 100%:n totuus.

Minusta ilmiö näyttää ihmisen tekosille. Elikkä mitä suurimmalla todennäköisyydellä (kymmenien) kilometrien päässä lähestyvän lentokoneen lähestymisvaloilta. Tuollaisia näkee mm. Helsingin seudulla. Itämereltä lähestyvät koneet näkyvät parikinkymmentä minuuttia ennen saapumistaan Helsinki-Vantaalle. Eli tuolloin se näkyy jo kymmenien kilometrien päästä. Videon havaintopaikan läheisyydessä on lentotoimintaa mm. Savonlinnan lentoasemalla ja pohjoisemapana Joensuussa.

Valo on pistemäinen, vaikka se videon zoomauksessa näyttää useiden  pikseleiden kokoiselta. Mustat pisteet valon ympärillä ovat suurella todennäköisyydellä digitaalisia artefakteja.

Valo lienee aavistuksen liian nopea säähavaintopalloksi. Ainakaan niiksi isoiksi, joita muutama vuosi sitten nähtiin Suomessa. Pienemmät pallon ovat mahdollisia, olettaen että lähistöllä suoritetaan sääpalloluotauksia.

Valo näyttää kulkevan GSM-maston editse ... mutta jäitä hattuun. Kuva on ylityksen aikana epätarkka ja kuva helposti "palaa puhki" (kyllä, myös digitaalinen), jolloin voi näyttää, että kohde kulkee läheisen kohteen editse. Väitän, että valo on ollut melko kaukana maston takana.

Kuvaan annettu taustatieto valittettavasti ei liittynyt ilmiöön juurikaan (ei kelloaikoja, tarkkoja havaintopaikkoja eikä -suuntia). Tieto oli tyypillistä selittämättömiin liittyvää folklorea, jossa vanhoja nähtyjä ilmiöitä yhdistetään uuteen ilmiöön, vaikka asioilla ei välttämättä ole yhteyttä toisiinsa. Tästä nyt ei sovi moittia, tämä on ihmisille kovin tyypillistä.

  • * *

Valitettavasti minun on oltava sitä mieltä, että tämä aihe ei kuulu tälle listalle. Jos tietäisin oikea foorumin, neuvoisin siirtämään jutustelun sinne. Ehkä jollain muulla on ideoita. Myrskybongausta tämä ei ole. Oudot valot ja valoilmiöt ovat toki minuakin kiinnostava  aihe ja voisin keskustella niistä enemmänkin, mutta en tällä listalla.

Valitettavasti minun on oltava inhottava ihminen ja todettava, että listan keskustelunaiheet ovat viime aikoina muutenkin livenneet sen verran sivuun listan varsinaisesta tarkoituksesta, että ne lähentelevät jo minun silmissäni roskapostia. Tähän mennessä olen kyllä lukenut kaikki, mutta hetkittäin on tehnyt mieli painaa jollekin keskustelun juonteelle del-nappulaa.

Välttämättä "antaa kaikkien kukkien kukkia" -linja ei ole paras mahdollinen.   Tämä lista on luotu myrskybongausta varten ja aika moni on listalla juuri sitä varten. Jos menetämme listalta edes osankin niistä asiantuntijoista, joilla tietoa antaa meille täsmällisiä ja oikeita vastauksia joistakin meitä arkarruttavista sääilmiöistä, pelkästään sillä, että listan keskustelu repeää käsistä, olemme menettäneet liikaa. Tällaisia varottavia eroamiskommentteja sain jo aikanaan ollessani listan ylläpitäjänä. Ja kyseessä ei todellakaan ollut pikkusieluisuudesta.

Olisi hienoa, jos väki edes ihan vähän käyttäisi itsekritiikkiä. Ei liian tiukkaa, mutta vähän. Kultainen keskitie täysin vapaan levottoman ja tiukasti ja fasistisesti säädellyn keskustelun välillä on paras.

Muistakaa myös, että keskustelu menee edelleenkin julkiseen WWW-arkistoon. Ja viestien poistaminen sieltä jälkikäteen tuottaa aika lailla vaivaa.

Hyvää myrskybongauskeskustelua
edelleenkin toivottaen,

-VeikkoM-

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html