Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marco Johansson (astro_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.08.2005



> Pilvialueista on vaikeampi päätellä puuskien sijaintia. NOAA:n
> satelliiteilla oon pärjänny aika hyvin, vaikkakin esim. meteosat
> päivittyy vain 6h välein.
>
> // KSt

Moi!

Tässä kohta työnnän lusikkani vielä syvemmälle keskusteluun. Näitä harrastajapohjaisia NOAA-sateliitteja kuuntelelevia asemia voi lähes kuka tahansa vähääkään asiasta innostunut kyhätä kotipihalleen pystyyn ilman mitään kummallisempaa asiantuntemusta parilla sadalla eurolla. Se käsittää simppelin PC:n (äänikortilla), softan ja radiovastaanottimen (joita saa valmiiksi rakennettuna ja viritettynä). Antenniksi riittää stabiilisti nököttävä QHA tai ristidipoli. Jälkimmäisen rakentaminen itse ei vaadi mitään tutkintoa :-)

Oma asemani on juuri tällainen (http://wxsat.hiiru.net)

Jos haluaa viedä harrastuksen astetta pidemmälle kannattaa miettiä yllä mainitun aseman laajentamista HRPT-vastaanottavaksi, eli tällöin tarvitaan ylittävää sateliittia seuraava lautanen ja/tai Helix, kääntömoottoreineen ja ohjauksineen - kustannukset nousevat n. 1000 euroon - resoluutio paranee tällä konstilla neljästä kilometristä/pikseli tuonne muutamiin satoihin metreihin/pixeli.

Seuraava askel on sitten siirtyä vastaanottamaan dataa suoraan isoista järjestelmistä - jälleen touhu on amatööreille, harrastajille ja opiskelijoille ilmaista, lukuunottamatta softalisenssiä. Tarvikkeet ovat PC-tietokone, siihen kytkettävä sateliittivastaanotinkortti, lautasantenni, softa ja lisenssiavain (=dongle). Dataa välittää Hotbird TV-sateliitti ja datan päivitys ja muu informaation tulee reaaliajassa - vastaanottosopparipaketista riippuen sitten perusdatana tai 'kaikki mahdollinen'. Lisenssille tulee alussa hintaa noin 100 euroa. Lisätietoja http://www.david-taylor.pwp.blueyonder.co.uk/wxsat/atovs/index.html

Itse laajennan omaa asemaani juuri näin - ehkäpä ensikesäksi jo :-)

T: Marco

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html