Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Sami Jumppanen (sami.jumppanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.06.2005



> tinyurl:n kautta kun avaat jonkun linkin niin näet suoraan selaimessasi
> sen alkuperäisen linkin, joten en ymmärrä tuota pointtiasi
> alkuperäisestä url:stä viestissä.

Siinä se pointti juuri onkin - aluperäinen URL *viestissä*. Kyse on lähdeviittauksista. Ne ovat tärkeitä.

Erityisen kätevää tinyurl olisi muuten esim. lehdistölle palstatilan rajallisuuden vuoksi, mutta eipä se taida oikein sopia. Julkaisutoimintaa tämäkin on, ja kun jotain julkaistaan niin pitäähän lähde mainita.

Mitä tulee taas näiden osoitteiden toimivuuteen viesteissä, vinkit näyttävät olevan seuraavat: 1) käytä lyhyempiä osoitteita (silloin kun voit vaikuttaa niihin) ja 2) käytä uudelleenohjausta (redirecting), kuten Tinyurl.

Jostain syystä tuota Viinasen mainitsemaa "url:" -etuliite-vinkkiä en ole löytänyt netistä ollenkaan, mutta olen kyllä kuullut siitä aikaisemminkin. Ehkä se on client-spesific (toimii vain joillakin ohjelmilla). Ongelmana tuollaisten asioiden metsästyksessä on tietysti myös hakukoneet. Google ainakaan ei ota todesta hakusanaan liittämääni kaksoispistettä, ei vaikka laitan sanan lainausmerkkeihin.

Yksi teoreettinen vinkki pitkien osoitteiden varalle: jätä osoitteen alkuosa omalle rivilleen. Tästä on se etu, että jos vain ensimmäinen rivi näkyy linkkinä, lukija näkee heti että se ei ole oikein ja osaa etsiä jatkoa seuraavilta riveltä. Esimerkiksi:

http://www.>
<pitkä osoite mahd. rivinvaihtoineen...>

Tässä kuitenkin tulee vastaan kysymys: milloin osoite pitäisi pätkiä? Lyhyitä osoitteita on turha katkaista ja estää sillä tavoin niiden mahdollinen toimivuus. "Turvallinen" osoitteen pituus on joidenkin lähteiden mukaan korkeintaan 65 merkkiä. Kaikkea ei saada koskaan toimimaan, joten parasta kai on jatkaa entiseen malliin - kukin hyväksi havaitsemallaan tyylillään.

Nyt "sensuroin" itseni tästä keskustelusta ennen kuin joku muu sen tekee ;)

Suurinumeroista kesää (indeksit, mm, m/s jne) kaikille, T:Sami J.

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html