Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Eero Karvinen (ekarvinen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.08.2004



Heih!  

Katselin RaPu-tutkasta tätä kontiolahden tapausta ja siinä pisti silmään seuraavat asiat:  

Kuuropilvinauhan eteläisin solu(tail end charlie) jakaantui oikealle ja vasemmalle kiertävään osaan. oikealle kiertävä solu voimistui.  

Oikealle kiertävä solu (right mover) kiertyi vastapäivään itsensä ympäri ja jonkin aikaa näkyi selvä hook-echo (pilven etelä ja lounaisreuna, pääsisäänvirtauselue) ja muutenkin tyypillisiä piirteitä supersolulle. Tässä vaiheessa pilvi oli vielä Outokumpu:n ja Joensuun välissä.  

Koukku-kaiun sisällä oleva alue oli lähes "sateeton" ja teräväreunainen. Tämän erotti myös raetuotteen kuvassa selvänä "väkäsenä" muuten voimakkaassa lähes pyöreässä ~100% todennäköisyyden alueella  

vähän myöhemmin solu laajeni ja siitä oli erotettavissa erittäin voimakkaita tutkakaikuja. Tässä vaiheessa solu oli kontiolahden paikkeilla ja juuri tuhoalueen yllä oli "kylmä rintama"  

satelliittikuvassa kohde oli hyvännäköinen alasinpilvi, jonka alasinosa oli venynyt paljon koillista kohti, vaikka itse pilvi liikkui itään. eli jonkinlaista tuulen shearia on ollut ja voimakas virtaus ylemmässä ilmakehässä.  

Ehkä enemmän tai vähemmän arvauksia nämä, mutta epäilen kyseessä olleen jonkinlainen mesosykloni perustaen "arvaukseni" tutkakuviin. Mesoon liittyy usein syöksyvirtauksia ja tornadoja, joten alueella on saattanut esiintyä sekä tornadoja, että syöksyvistauksia yhdessä.... Ei muuta voi sanoa, että olisi ollut mielenkiintoista nähdä pilven pohja ja syöksyvirtaukset/mahdolliset tornadot omin silmin ja nähdä itse pilvi ja sen rakenne.....  

terveisin, Eero Karvinen                 



Do you Yahoo!?
Win 1 of 4,000 free domain names from Yahoo! Enter now.
--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html