Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Leevi Korpela (leevi.korpela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 12.08.2004



Lyhyt, mutta kesän paras näytös Nastolassa. Tehdashallin isolta ovelta katsottuna, ilman kameraa tietysti, vaikka ukkospilvi tarjolla lähes kaikilla herkuilla...
-

Jo aiemmin ukkosradioni ilmaisi hyvää iskutiheyttä. Pohjoisempaa ja Laatokalta päin räsähdyksiä kuului 1-3 sekunnin välein. Salamatutkiin verrattuna radio ilmiantaa myös pilvisalamat erehtymättömästi.
-

Kello 14 työpaikkaan saavuttuani pohjoisluoteinen taivas oli kohtalaisen möykkyinen ja mukavan salaperäinen. Vähän myöhemmin taivas tummui, tosin harju esti laajemmat näkymät Levypyörän tehtaalta pohjoiseen.
-

Puoli kolmen paikkeilla huomasin vyörypilven 15-20 asteen korkeudella. Se lähestyi nopeaan ja muuttui näyttävimmäksi vuosiin, mitä on kohdalleni osunut. Silmäni etsivät pyörivää alapilvimassaa, mutta riekaleet pilvivyön alareunassa vain liikehtivät uhkaavasti sekoillen. Maasalamat löivät jopa kolmesta eri kohtaa melko tiheään, 10-15 minuutissa. Komeaa katseltavaa ja kuunneltavaa.
-

7 minuuttia ja puuskarintama saapui kohdalle. Se tuiversi riipien jonkun verran koivunlehtiä ja pieniä oksia lentoon. Arvioni 13-14 m/s.
-

Sitten seurasi tulviva sade sanan varsinaisessa merkityksessä. Hetkessä osasta tehdashallin viemäreistä tulikin tuomareita ja vesi lainehti lattialle. Sitä toki edesauttoi harjun alapuolinen sijainti. Seassa oli myös rakeita 5-15 mm, valkoisia täyspyöreitä, mutta myös täysin kirkkaita epämääräisiä jääkokkareita. Näkyvyyttä noin sata metriä.
-

Rankkasadetta kesti 7-8 minuuttia, jonka jälkeen satoi melko heikosti hetken. Kotimittariin 3 km:n päässä oli kertynyt 8 mm ja se lienee satanut suunnilleen samassa ajassa, koska kuuro ylitti nopeana vyörynä seudun.
-

10 km:n päässä Kuivannolla puuta oli kaatunut, eikä se sillä kylällä ole ensimmäinen kerta ja tuskin viimeinenkään. Kylästä alkavat Uusimaan laajat peltoaukeat pudottauduttaessa Salpausselän harjumuodostelmalta. Otollista aluetta lämmön pakkautumiselle ja syöksyvirtauksille. Uutiset ovat kertoneet myös Lahden tuulituhoista.
-

Tästä tulikin nastolalaiseksi ihan hyvä ukkoskesä. Olikohan jo neljäs kerta aivan päällä. Se on paljon enemmän kuin esimerkiksi kuuluisana edelliskesänä. Kirjaan havainnot tietokantaan, jahka saan tämän rakkineen pysymään hetken yhteyksissä.

Leevi

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html